Спорт

Незапамћено - Олимпијски комитет Србије суспендовао Веслачки савез из чланства

Извршни одбор Олимпијског комитета Србије (ОКС) одлучио је да покрене поступак против Веслачког савеза Србије (ВСС) због нарушавања Етичког кодекса Међународног олимпијског комитета због низа неправилности у раду у продуженом временском периоду, саопштено је у понедељак после хитне седнице ИО ОКС

У саопштењу се наводи да је ВСС до окончања овог процеса суспендован из чланства у ОКС.

"Светска веслачка федерација обратила се крајем прошле недеље Министарству спорта и ОКС писмом у коме захтева да се хитно реши ситуација у ВСС. У низу неправилности које прате рад ВСС кроз цео четворогодишњи олимпијски циклус, Светска веслачка федерација посебно истиче негативни контекст који је већ изазвао вишеструке штетне последице у организацији два велика веслачка такмичења у нашој земљи, наводећи Светски куп 2022 и Светско првенство 2023. године", истичу у ОКС.

"Нетранспарентно деловање и велика дуговања ВСС довели су до одузимања Европског првенства 2025. године нашој земљи. Светска веслачка федерација посебно истиче чињеницу да су били приморани да донесу незабележену одлуку до сада и да суспендују ВСС (у јануару 2024. године), чиме је нашим веслачицама и веслачима у том тренутку било забрањено учешће на међународним такмичењима", саопштено је из ОКС.

Такође, наводи се да су догађаји пред почетак квалификационе олимпијске регате у Луцерну довели до ситуације коју Светска веслачка федерација више није спремна да прихвати.

"Вођени дугорочним интересом за спортисте из Србије, Светска веслачка федерација навела је да је посвећена предузимању чврстих мера како би зауставила деловање ВСС које карактеришу као директне потезе на штету наших веслача. Посебно је апострофирана увредљива и претећа комуникација према званичницима Светске веслачке федерације од стране господина Душана Ковачевића, председника Извршног одбора ВСС која се догодила 20. маја 2024. године. Светска веслачка федерација је врховним институцијама спорта у нашој земљи дала рок од месец дана за решавање ситуације у ВСС. Као једну од мера уколико то не буде урађено, наводе могућу нову суспензију ВСС", додаје се у саопштењу.

ОКС је, како се наводи, предузео хитне акције у циљу заштите квалификованих веслачица и веслача за ОИ у Паризу.

"ИО ОКС је на данашњој хитној седници на основу мишљења Статутарно-правне комисије, донео једногласну одлуку да покрене поступак против ВСС због могуће повреде Етичког кодекса Међународног олимпијског комитета и да до окончања тог поступка суспендује ВСС из чланства. Ова суспензија се не односи на веслачице и веслаче који су учесници спортских програма ОКС који се такмиче на такмичењима у ингеренцији ОКС", саопштено је.

ОКС истиче да ће наставити директно да финансира припреме и наступе најбољих српских веслачица и веслача, како би се обезбедиле њихове несметане припреме за наступ на Играма.

"У наредним данима, ОКС ће у директној комуникацији са Министарством спорта и Светском веслачком федерацијом пронаћи најбољи и најбржи начин за решавање статуса веслачког спорта у домаћим и међународним оквирима, како би се заштитили спортисти Србије", закључује се у саопштењу ОКС.

image