Спорт

Стевандић: Нећемо именовати судије у Уставни суд БиХ

Труде се да избаце Српску из БиХ, али Република Српска се може избацити само са њеним народом, Уставом и територијом, поручио је шеф парламента Српске
Стевандић: Нећемо именовати судије у Уставни суд БиХ© Milos Tesic/ATAImages

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да парламент неће именовати судије у Уставни суд БиХ да би тамо били само украс.

"Због чега бисмо сада именовали судије кад смо сведоци потпуно незаконитог мењања правила без учешћа било кога из Републике Српске. Ако су они већ рекли да могу све да раде без судија из Републике Српске, па зашто да их ми именујемо да тамо пале и гасе клима-уређаје", рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци.

Нагласио је да је структура Уставног суда БиХ нарушена од ФБиХ, високог представника и неколико моћних амбасада, који су мењали Дејтонски споразум и злоупотребили дејство анекса четири и десет.

"Знамо ко је крив за кризу у БиХ. Труде се да избаце Српску из БиХ, али Република Српска се може избацити само са њеним народом, Уставом и територијом, без тога не може", поручио је Стевандић, пренела је РТРС.

Подсетимо, изменом Правила Уставног суда БиХ који ће се наћи на седници ове институције 30. маја, биће омогућено да се одлуке доносе са три гласа, што значи да ће, већ крњи Уставни суд без српских судија сада моћи да донесе одлуке без било којег домаћег судије.

image