Спорт

Мађарска одолела притиску ЕУ: Рампа за 6,5 милијарди евра помоћи Кијеву

Представници Немачке, Литваније, Пољске, Ирске и других земаља вршили су огроман притисак на Будимпешту, чак вичући на мађарске дипломате, указао је шеф мађарске дипломатије
Мађарска одолела притиску ЕУ: Рампа за 6,5 милијарди евра помоћи Кијеву© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Мађарска се није усагласила да се Кијеву додели нова помоћ у износу од 6,5 милијарди евра из Европског фонда за мир, изјавио је министар спољних послова земље Петер Сијарто.

Према његовим речима, током седнице министара иностраних послова чланица Европске уније, представници Немачке, Литваније, Пољске, Ирске и других земаља вршили су огроман притисак на Будимпешту, чак вичући на мађарске дипломате.

Сијарто је додао да се мађарске компаније и даље суочавају са дискриминацијом у Украјини.

Такође, мађарски министар је нагласио да Будимпешта неће подржати 14. пакет антируских санкција ЕУ, јер је у потпуности супротан њеним економским интересима и представља претњу по њену енергетску безбедност.

Према његовим речима, 14. пакет санкција би у случају његовог усвајања ограничио извоз мађарских пољопривредних производа у Русију и отежао би плаћање руских енергената, што би потенцијално значило прекид њихових испорука.

Поред тога, санкције би значајно успориле и инвестиције у нуклеарну електрану "Пакш-2".

Сијарто је још нагласио да се његова земља успротивила и предлогу ЕУ да западни инструктори обучавају украјинске војнике на територији Украјине.

Он је истакао да се обука украјинских војника спроводи према програму ЕУ, али у њој учествују инструктори из земаља НАТО.

"Из тог разлога, реализација ове 'сулуде идеје' о одржавању таквих вежби на територији Украјине могла би да доведе до директног сукоба НАТО и Русије", оценио је Сијарто.

image