Спорт

РТ Балкан водич: Све што треба да знате о Европском првенству у Немачкој

Европско првенство у Немачкој на програму је од 14. јуна до 14. јула, уз учешће репрезентације Србије први пут после четврт века. "Орлови" су изборили пласман у квалификацијама, чиме су, после два Светска шампионата, дошли до трећег великог такмичења, овога пута под вођством Драгана Стојковића Пиксија. Русије неће бити јер је под санкцијама Уефе због специјалне војне операције у Украјини. Ево шта све треба да знате од предстојећем Европском првенству
РТ Балкан водич: Све што треба да знате о Европском првенству у Немачкој© Sven Hoppe/picture alliance/Contributor

Европска фудбалска унија (УЕФА) доделила је домаћинство 17. шампионата "старог континента" Немачкој, селекцији која је три пута у историји подизала трофеј Хенрија Делонеа.

На такмичењу учествује 24 тима, од којих је 20 стигло кроз квалификације, уз домаћина Немачку, док су три тима стигла из плеј-офа.

Националне селекције подељене су у шест група по четири екипе, у осмину финала пласираће се по две најбоље из сваке групе, као и четири најбоље трећепласиране.

Чак 10 градова биће домаћини утакмица. У Берлину, Келну, Дортмунду, Дизелдорфу, Франкфурту, Гелзенкирхену, Хамбургу, Лајпцигу, Минхену и Штутгарту биће одигран чак 51 меч, кроз 22 такмичарска дана.

Турнир у Немачкој биће један од најуједначенијих у последњих неколико деценија, неколико је фаворита за освајање титуле, а такмичиће се чак девет претходних освајача – Чешка Република, Данска, Француска, Немачка, Италија, Холандија, Португалија, Словачка и Шпанија.

За маскоту такмичења, у чијој организацији учествује више од 16.000 волонтера, изабран је Алберт, медвед одевен у плаву спортску опрему.

Србија

Фудбалска репрезентација Србије враћа се на европску сцену после више од 20 година паузе. Последњи пут наш тим је на Европском првенству играо 2000. године, где је, још под именом Југославија, завршио учешће у четвртфиналу поразом од домаћина Холандије (6:1).

Уследио је сушни период, барем што се тиче наступа на "старом континенту", док су за то време наши момци играли на четири Светска шампионата (2006, 2010, 2018. и 2022. године).

Изабраници селектора Драгана Стојковића Пиксија изборили су директан пласман, пошто су у квалификацијама завршили као други у групи Г, иза првопласиране Мађарске.

"Орлови" су имали 14 бодова, четири мање од Мађара, а три више од Црне Горе. Испод су остали још Литванија и Бугарска.

Вољом жреба, Србија је смештена у групу Ц са Енглеском, Словенијом и Данском.

Турнир отварамо 16. јуна против "гордог албиона" (21.00, Гелзенкирхен), потом следи окршај са Словенцима 20. јуна (15.00, Минхен), а онда и пет дана касније (25. јун) затварамо групну фазу против Данске (21.00, Минхен).

Рекордери

Споменули смо да су Немци ово такмичење освајали три пута, чиме на вечној ранг-листи, деле прву позицију са Шпанијом. Међутим, "панцери" имају највећи број учешћа до сада, више од било које друге нације – чак 12 пута!

Предстојеће Европско првенство биће историјско и због неколико индивидуалних примера.

Кристијано Роналдо постаће први фудбалер у историји који ће чак шест пута учествовати на Еуру. Лука Модрић и Пепе ће уписати пети наступ, а португалски дефанзивац обориће још један рекорд и постати најстарији учесник континенталног шампионата.

До сада је то био мађарски голман Габор Кираљ, који је имао 40 година и 86 дана када је заиграо на Еуру 2016. године у Француској, док Пепе, на дан објављивања овог текста, има 41 годину, шест месеци и шест дана.

Процењује се да ће финале уживо у Берлину, на "Олимпијском стадиону", пратити више од 71.000 навијача.

Све је спремно за почетак фудбалске грознице!

image