Расистички скандал у Немачкој – Нагелсман згрожен због анкете о "више белих играча у репрезентацији"

Немачки фудбал суочава се са растистичким скандалом непосредно пред почетак Европског шампионата и то све због једне анкете

Селектор фудбалске репрезентације Немачке Јулијан Нагелсман згрожен је недавном анкетом у тој земљи, домаћину предстојећег Европског првенства у фудбалу, у којој су учесници питани да ли желе да виде више белих играча у националном тиму, преноси "Би-Би-Си".

Телевизија "АРД" спровела је анкету у којој је једино питање било да ли би навијачи желели више белих фудбалера у екипи "панцера".

Чак 21 проценат испитаника одговорило је да жели више белих играча, што је наишло на снажне осуде селектора.

"То је расистички", оштро је прокоментарисао Нагелсман на недељној конференцији за медије.

"Мислим да је време да се пробудимо. Многи људи у Европи морали су да беже у потрази за безбедном земљом."

Дан раније, Јозуа Кимих је такође анкету назвао расистичком.

"Лепо је то описао и његова изјава је била јасна и промишљена. Анкету видим исто као он, питање постављено у њој је потпуно сулудо. Постоје људи у Европи који су морали да побегну због рата, економских фактора, еколошких катастрофа."

"Морамо да се запитамо шта радимо у овом тренутку? Нама у Немачкој иде веома, веома добро... И сулудо је да затварамо очи на овакве ствари и једноставно се искључимо", апеловао је селектор.

Немачки јавни емитер "АРД" саопштио је да је наручио истраживање како би имао поуздане податке, након што је репортер који ради на документарном филму о фудбалу и различитости више пута упитан о саставу националног тима.

Анкета је спроведена међу 1.304 насумично одабрана испитаника.

Карл Валкс, спортски директор станице "АРД" који је наручио анкету, рекао је да је компанија "запрепашћена што су резултати такви какви јесу, али су и израз друштвене ситуације у Немачкој данас".

"Спорт игра важну улогу у нашем друштву, репрезентација је снажан пример интеграције", пренели су немачки медији његову изјаву.

Фудбалска репрезентација Немачке позната је по томе што има велики број играча са мешовитим наслеђем. Некада су то били Џералд Асамоа, Патрик Овомојела, Давид Одонкор, Какау, Џером Боатенг и Месут Озил, док су сада ту капитен Илкај Гундоган, Лирој Сане, Антонио Ридигер, Џонатан Та, Џамал Мусијала...

Нова контроверза уследила је само неколико недеља пошто је познати произвођач спортске опреме "Адидас" повукао из продаје немачке фудбалске дресове са бројем 44, након што су медији истакли њихову сличност са симболом који су користиле озлоглашене нацистичке СС јединице из Другог светског рата.

СС је био одговоран за многе злочине против човечности које су починили нацисти.

Припадници СС-а били су на разним високим и одговорним функцијама у немачкој војсци, од Гестапоа, тајне полиције, до чувара концентрационих логора у којима су животе изгубили милиони људи разних националности.

Немачка ће бити домаћин Европског првенства од 14. јуна до 14. јула.