Спорт

Неуништиви Новак Ђоковић - оживео на ивици амбиса за ново чудо на Ролан Гаросу

Најбољи тенисер свих времена стигао је до 370. победе на гренд слемовима, чиме је постао апсолутни рекордер, престигавши Роџера Федерера који је заувек остао на 369
Неуништиви Новак Ђоковић - оживео на ивици амбиса за ново чудо на Ролан ГаросуGetty © Clive Brunskill / Staff

Новак Ђоковић је неуништив. Најбољи тенисер света из дана у дан наставља да оправдава тај епитет, пошто је у још једном маратонском мечу показао лавље срце и вратио се са ивице пораза до велике победе.

Овога пута жртва је био Франсиско Серундоло коме вођство од 2:1 у сетовима и брејк предности нису били довољни да се реши жилавог Србина. На крају тријумф онога који је увек тријумфалан - 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3.

После више од четири сата и 40 минута игре, Ђоковић је показао и да су године стварно само број када је он у питању, и да су повреде колена нешто што може да се превазиђе када се довољно дуго не одустаје од зацртаног циља.

Као и пре два дана против Лоренца Музетија, био је тако близу да остане и без шампионске круне у Паризу и без назива најбољег тенисера света, али тако нешто још увек није спреман да преда млађима.

Стигао је до 370. победе на гренд слемовима, што је апсолутни рекорд свих времена, а уједно и 37. победе у петим сетовима на гренд слемовима.

Када је освојио први сет резултатом 6:1 за неких 40 минута игре, мало ко је помишљао да би могло да се догоди нешто слично као у суботу. Ипак, повреда колена почетком другог кола озбиљно је пореметила Новака, умало га и потпуно избацила са турнира.

Није то више био исти Ђоковић с почетка меча, Серундоло је то користио паметно и радио све што је потребно не би ли стигао до победе. Направио је преокрет, стигао и до брејка предности у четвртом сету, али од оних 2:4 за Аргентинца, као да су лекови против болова почели да делују.

Заиграо је са много више енергије, успео да стигне до брејка и врати се у меч, а потом и направи још један у финишу да одведе меч у пети сет. Ни тамо није све било лако, јер се 12 година млађи ривал вратио и после 2:0 за Ђоковића у петом сету. Али срце највећег свих времена закуцало је још јаче - урлици најмлађег 37-годишњака на свету будили су нову снагу, ону која је на крају и превагнула да се пласира у четвртфинале Ролан Гароса.

После више од девет сати на терену у последња два дуела, питање је како ће Ђоковићево тело реаговати. Али неће бити први пут да Новак надмаши његове границе и подигне их на још виши ниво.

  • 3. јун 2024 • 20:50

    20:50

    6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3 – Крај! Нестварна победа Новака Ђоковића!

    По ко зна који пут, Новак Ђоковић је пркосио физици, медицини и логици. Успео је да са ивице амбиса дође до победе и савлада Франсиска Серундола резултатом 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3!

  • 20:46

    Какав брејк Новака и у каквом тренутку!

    Да бисте победили у оваквом мечу, потребно је нешто вансеријски, а то је Ђоковић управо урадио. Са неколико спектакуларних поена вратио се од 40:0 за противника, а онда спасао још једну гем лопту. Уследио је нови напад, па коначан ударац форхендом по паралели за брејк и корак до нестварног тријумфа.

  • 20:36

    "Летећи Ђоковић" и поен меча

    Држи се Аргентинац, али ни Новак не попушта. Одиграо је савршен гем, са три сјајна винера, од којих је посебно атрактиван био онај на мрежи, када је из шпаге убацио волеј у противнички део терена. Сада води 4:3 у петом сету.

  • 20:27

    Новак преживео тежак гем и поново има вођство

    Било је напето на терену, српски ас није био потпуно концентрисан и због "рата" који води са организаторима, али је некако преживео гем и поново повео у петом сету – 3:2.

  • 20:22

    Ђоковић јавно критиковао турнир због стања терена

    У четвртом гему Ђоковић је доживео неугодан пад у покушају да стигне једну лопту. Оклизнуо се и пао на шљаку, али је, срећом, избегао озбиљније повреде.

    Док је одлазио ка столици, гласно је критиковао људе који одржавају терен.

    "Браво, људи! Ви сигурно знате боље од нас. Уопште није опасно", рекао је.

    "Браво и супервизору турнира. Уопште није клизав терен!"

  • 20:17

    Аргентинац се не предаје и прави рибрејк

    Није успео Ђоковић да материјализује стечену предност у претходном гему. Имао је 0:30, али му је онда потпуно стао сервис. Направио је и неколико грешака, два пута се "чупао" са ивице понора, али трећи пут није успео и Серундоло је направио рибрејк – 2:1.

  • 20:08

    Србин има брејк у одлучујућем сету – 2:0!

    "Моментум" је сада дефинитивно на страни освајача 24 гренд слема. Добио је уводни гем у одлучујућем сету, а онда одиграо малтене савршен гем на сервис ривала.

    У три узастопна поена слао је толико дубоке лоптице, да је Серундоло остао у чуду како је свака пала на линију. Изборио је брејк прилике, прву није искористио, али је код друге погодио сјајну бекхенд дијагоналу за 2:0.

  • 19:59

    Четврти сет - Ђоковић 7:5!

    Какав спектакл - Новак Ђоковић је зато најбољи тенисер свих времена!

    Био је на ивици понора по други пут у три дана, имао је брејк заостатка, али се од 2:4 вратио до 7:5!

    Није искористио прве три сет лопте, једну гем лопту је потом морао да спаси не би ли избегао тај-брејк, а онда користи четврту сет лопту и успева да одвуче меч у пети сет! Нема одустајања, нови урлик и велико славље на трибинама!

  • 19:49

    Предивно - Новак стиже до 6:5!

    И то на какав начин - Ђоковић је спасио још једну брејк лопту, а потом одиграо два феноменална поена којима је опет стигао на гем до освајања сета.

    Осигурао је макар тај-брејк, али да видимо хоћемо ли до њега и стићи. На сервису је Серундоло.

  • 19:38

    А ту је и урлик Ђоковића - 5:4!

    Сјајан гем на сервис Новака, који после винера којим стиже до 5:4 успева и да направи свој карактеристичан урлик!

    Енергија је поново ту, да ли Ђоковић може до новог великог преокрета?

image