Неуништиви Новак Ђоковић - оживео на ивици амбиса за ново чудо на Ролан Гаросу

Најбољи тенисер свих времена стигао је до 370. победе на гренд слемовима, чиме је постао апсолутни рекордер, престигавши Роџера Федерера који је заувек остао на 369

Новак Ђоковић је неуништив. Најбољи тенисер света из дана у дан наставља да оправдава тај епитет, пошто је у још једном маратонском мечу показао лавље срце и вратио се са ивице пораза до велике победе.

Овога пута жртва је био Франсиско Серундоло коме вођство од 2:1 у сетовима и брејк предности нису били довољни да се реши жилавог Србина. На крају тријумф онога који је увек тријумфалан - 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3.

После више од четири сата и 40 минута игре, Ђоковић је показао и да су године стварно само број када је он у питању, и да су повреде колена нешто што може да се превазиђе када се довољно дуго не одустаје од зацртаног циља.

Као и пре два дана против Лоренца Музетија, био је тако близу да остане и без шампионске круне у Паризу и без назива најбољег тенисера света, али тако нешто још увек није спреман да преда млађима.

Стигао је до 370. победе на гренд слемовима, што је апсолутни рекорд свих времена, а уједно и 37. победе у петим сетовима на гренд слемовима.

Када је освојио први сет резултатом 6:1 за неких 40 минута игре, мало ко је помишљао да би могло да се догоди нешто слично као у суботу. Ипак, повреда колена почетком другог кола озбиљно је пореметила Новака, умало га и потпуно избацила са турнира.

Није то више био исти Ђоковић с почетка меча, Серундоло је то користио паметно и радио све што је потребно не би ли стигао до победе. Направио је преокрет, стигао и до брејка предности у четвртом сету, али од оних 2:4 за Аргентинца, као да су лекови против болова почели да делују.

Заиграо је са много више енергије, успео да стигне до брејка и врати се у меч, а потом и направи још један у финишу да одведе меч у пети сет. Ни тамо није све било лако, јер се 12 година млађи ривал вратио и после 2:0 за Ђоковића у петом сету. Али срце највећег свих времена закуцало је још јаче - урлици најмлађег 37-годишњака на свету будили су нову снагу, ону која је на крају и превагнула да се пласира у четвртфинале Ролан Гароса.

После више од девет сати на терену у последња два дуела, питање је како ће Ђоковићево тело реаговати. Али неће бити први пут да Новак надмаши његове границе и подигне их на још виши ниво.

3. јун 2024 • 20:50

6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3 – Крај! Нестварна победа Новака Ђоковића!

По ко зна који пут, Новак Ђоковић је пркосио физици, медицини и логици. Успео је да са ивице амбиса дође до победе и савлада Франсиска Серундола резултатом 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3!

Какав брејк Новака и у каквом тренутку!

Да бисте победили у оваквом мечу, потребно је нешто вансеријски, а то је Ђоковић управо урадио. Са неколико спектакуларних поена вратио се од 40:0 за противника, а онда спасао још једну гем лопту. Уследио је нови напад, па коначан ударац форхендом по паралели за брејк и корак до нестварног тријумфа.

"Летећи Ђоковић" и поен меча

Држи се Аргентинац, али ни Новак не попушта. Одиграо је савршен гем, са три сјајна винера, од којих је посебно атрактиван био онај на мрежи, када је из шпаге убацио волеј у противнички део терена. Сада води 4:3 у петом сету.

Новак преживео тежак гем и поново има вођство

Било је напето на терену, српски ас није био потпуно концентрисан и због "рата" који води са организаторима, али је некако преживео гем и поново повео у петом сету – 3:2.

Ђоковић јавно критиковао турнир због стања терена

У четвртом гему Ђоковић је доживео неугодан пад у покушају да стигне једну лопту. Оклизнуо се и пао на шљаку, али је, срећом, избегао озбиљније повреде.

Док је одлазио ка столици, гласно је критиковао људе који одржавају терен.

"Браво, људи! Ви сигурно знате боље од нас. Уопште није опасно", рекао је.

"Браво и супервизору турнира. Уопште није клизав терен!"

Аргентинац се не предаје и прави рибрејк

Није успео Ђоковић да материјализује стечену предност у претходном гему. Имао је 0:30, али му је онда потпуно стао сервис. Направио је и неколико грешака, два пута се "чупао" са ивице понора, али трећи пут није успео и Серундоло је направио рибрејк – 2:1.

Србин има брејк у одлучујућем сету – 2:0!

"Моментум" је сада дефинитивно на страни освајача 24 гренд слема. Добио је уводни гем у одлучујућем сету, а онда одиграо малтене савршен гем на сервис ривала.

У три узастопна поена слао је толико дубоке лоптице, да је Серундоло остао у чуду како је свака пала на линију. Изборио је брејк прилике, прву није искористио, али је код друге погодио сјајну бекхенд дијагоналу за 2:0.

Четврти сет - Ђоковић 7:5!

Какав спектакл - Новак Ђоковић је зато најбољи тенисер свих времена!

Био је на ивици понора по други пут у три дана, имао је брејк заостатка, али се од 2:4 вратио до 7:5!

Није искористио прве три сет лопте, једну гем лопту је потом морао да спаси не би ли избегао тај-брејк, а онда користи четврту сет лопту и успева да одвуче меч у пети сет! Нема одустајања, нови урлик и велико славље на трибинама!

Предивно - Новак стиже до 6:5!

И то на какав начин - Ђоковић је спасио још једну брејк лопту, а потом одиграо два феноменална поена којима је опет стигао на гем до освајања сета.

Осигурао је макар тај-брејк, али да видимо хоћемо ли до њега и стићи. На сервису је Серундоло.

А ту је и урлик Ђоковића - 5:4!

Сјајан гем на сервис Новака, који после винера којим стиже до 5:4 успева и да направи свој карактеристичан урлик!

Енергија је поново ту, да ли Ђоковић може до новог великог преокрета?

Ево га брејк Ђоковића - 4:4!

Није још готово - Новак Ђоковић је право ниоткуда направио брејк и изједначио на 4:4 у четвртом сету!

Навијачи на трибинама су одушевљени, Ђоковић је добио нову енергију да се врати у меч!

Лаки гемови - 3:4

Серундоло је без проблема потврдио брејк, а потом је Ђоковић лако стигао до наредног гема на свој сервис. Није ни чудо, јер Аргентинцу брејкови више нису приоритет већ је сав фокус на његовим сервис гемовима.

Брејк Серундола - 2:3

Не иде, па не иде. Имао је Новак 30:0 на свој сервис, имао је и 40:30, али није успео да освоји гем. Серундоло стиже до брејка, сада ће сервирати и све је ближи великој победи против најбољег играча света.

Новак одлично сервира - 2:1

Добар почетак четвртог сета за Ђоковића, освојио је оба своја сервис гема и то без много проблема. У првом чак није изгубио ниједан поен и у свему томе добри сервиси и те како значе.

Серундоло је између та два гема лако стигао до једног на свој сервис.

Трећи сет, Серундоло - 6:3!

Серундоло стиже до преокрета - 1:6, 7:5, 6:3!

Аргентинац користи то што је Ђоковић далеко од свог правог нивоа, што се мучи са повредом колена и тешко креће. Серундоло ради све што је потребно и сада је на сет од победе против првог тенисера света.

А ако се то данас и догоди, Новак ће изгубити то звање наредног понедељка.

Све по старом - 3:5

Лак гем за Серундола, па онда лак гем за Ђоковића. То и није изненађење, пошто ће Аргентинац сву снагу фокусирати на овај наредни гем у ком сервира за освајање трећег сета.

Сервиси помажу Ђоковићу - 2.4

Поново дуг гем на сервис Србина, али висок проценат првог сервиса му помаже да одржи један брејк заостатка. Неће му бити лако са слабим кретањем да некако направи брејк и остане у игри за освајање трећег сета.

Серундоло за сада ради све што је потребно да би имао предност.

Прекида Новак црну серију - 1:3

Лоше све иде по Ђоковића, била је ту и брејк лопта за Серундола да оде на 0:4, али после пет гемова Аргентинца, успео је некако да ишчупа свој гем.

Не креће се довољно добро, то је очигледно, види се на његовом лицу да се мучи, али и даље се жестоко бори.

Лоше и лошије по Новака - 0:2

Четири гема заредом осваја Серундоло, а други пут у низу прави брејк.

Ђоковић је сада далеко од оног нивоа из првог сета, Аргентинац диктира поене и чека краће лопте ривала да нападне.

Други сет Серундоло - 7:5!

Изједначење! Ђоковић је добио први сет лако 6:1, али повреда на старту другог сета и проблеми које осећа у десном колену су га очито омели у наставку и Аргентинац стиже до изједначења.

Успео је Серундоло у кључном тренутку да направи брејк и искористи тек 13. брејк лопту у мечу, којом поравнава резултат на 1:1!

Одличан гем за Ђоковића - 5:5

После сигурног гема Серундола, Новак је морао да сервира за останак у другом сету, али овог пута није било мучења. Сигурно је све одрадио и сада други сет улази у неизвесну завршницу.

Новак се некако држи - 4:4

Откако му се десио пех са коленом, и у трећем сервис гему је Ђоковић морао да спасава брејк лопту. Још једну је сада успео да спаси и сада је Серундоло на 0/11 у таквим шансама од почетка меча.

После је дроп шот винером успео да изједначи резултат на 4:4.

Опет је Ноле преживео - 3:3

Серундоло сада доста лакше осваја своје гемове, Новак је ван ритма и доста се мучи у својим сервис гемовима. Успевао је у више наврата Ђоковић да се извуче из тешких ситуација, а и у овом гему је поново спасавао брејк лопте - чак три.

То значи да Серундоло није искористио ниједну од 10 брејк лопти на овом мечу, док је Новак већ искористио две од три.

Ипак, јасно је да се Ђоковић мучи откад има проблема са коленом, али сада му је и говор тела доста бољи.

Добро је, Новак стиже до 2:2

Пауза због указивања Ђоковићу трајала је седам и по минута, а и први наредни гем је поприлично потрајао.

Успео је Новак после више од осам минута игре да га освоји и то након што је спасио две брејк лопте Серундола.

Лоша вест - Ђоковића мучи колено!

Лоша вест, јер се Новаку Ђоковићу сада указује помоћ, изгледа да је доживео повреду колена у трећем гему другог сета. Тај гем је лако припао Серундолу за 2:1, али је одмах било јасно да Новак има одређени проблем, чим је сео на клупу.

Сада је у току медицински тајм-аут, а физиотерапеут покушава да реши проблем колико је могуће.

Ноле изједначава на 1:1

Почетак другог сета донео је 0:30 на сервис Серундола, али је Аргентинац успео да извуче гем без да дозволи Ђоковићу нову брејк лопту.

После тога Србин лако, са само једним изгубљеним поеном, стиже до 1:1 у другом сету.

Први сет - Ђоковић 6:1!

Успео је Новак Ђоковић да добије маратонски седми гем у ком је прво пропустио три сет лопте, а онда морао два пута да спасава брејк лопте Серундола.

Ипак, после 40 минута игре, сигуран први сет за Ђоковића.

Дупли брејк - Ђоковић води 5:1

Успео је Новак да потврди брејк, а онда одмах потом да направи још један па ће сада сервирати за вођство у сетовима.

Ево брејка за Новака - 3:1!

Тако то иде - када не искористите шансу коју вам је Новак пружио, он вас одмах потом казни. Истина, имао је Ђоковић среће да је Серундоло промашио форхенд у ситуацији у којој је он доминирао и диктирао темпо.

Извукао се Ђоковић - 2:1

Лако је Серундоло освојио свој сервис гем, а онда стигао и до 15:40 на Новаков. Ипак, успео је Ђоковић да некако спаси обе брејк лопте и потом стигне до гема. Било је опасно, нарочито на другој брејк лопти за Аргентинца.

Новак сигурно отвара меч - 1:0

Јако леп први гем за Ђоковића који добија једну дугу размену, потом одличан сервис, као и директан поен из дроп-шота.

Без изгубљеног поена до 1:0.

Почео је меч!

Први на сервису је Новак Ђоковић!

Загревање

Добродошли!

Добродошли на лајв блог меча четвртог кола Ролан Гароса између Новака Ђоковића и Франсиска Серундола.