Спорт

"Због колена можда и одустанем – ништа више није у мојим рукама, помолићу се да је све у реду"

Много пута је у каријери најбољи тенисер свих времена био јачи од повреда и болова који су га мучили, али сада би могло да буде другачије
"Због колена можда и одустанем – ништа више није у мојим рукама, помолићу се да је све у реду"Getty © Christian Liewig - Corbis / Contributor

Новак Ђоковић надљудским напорима пласирао се у четвртфинале Ролан Гароса, пошто је после више од четири и по сата победио Франсиска Серундола.

Ђоковић је био бољи од Аргентинца, иако је био на ивици амбиса, али је на крају славио резултатом 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3.

Међутим, већи део тог сусрета играо је "на једној нози", пошто је повредио колено десне ноге.

Новак је открио да је већ имао потешкоћа, али би једно проклизавање у другом сету дуела са Серундолом могло да га кошта даљег такмичења.

"У последњих неколико недеља осећам одређену нелагоду у десном колену, али није било већих потешкоћа досад, до овог меча", почео је Ђоковић разговор са новинарима у Паризу.

"Касни крај прошлог меча није помогао биоритму, али осећао сам се прилично добро на почетку. У трећем гему другог сета сам се оклизнуо, једно од бројних клизања."

Тада се бол појачао и у следећа два сата светски "број 1" је у свом телу имао већег противника него оног са друге стране мреже.

"Не бих улазио у детаље (о стању колена), не осећам да је прикладно да поделим то с вама. Надам се да ћу добити позитивне вести сутра, тада је главна магнетна која ће да прикаже право стање, да видимо где смо и шта смо."

Иако је одиграо веома храбро, направио преокрет после заостатка од 1-2 у сетовима, постоји могућност и да то буде последње што је урадио на Ролан Гаросу и да не изађе на четвртфинале против Каспера Руда.

"Постоји шанса да одустанем и пре меча, зависно од резултата магнетне резонанце. Зависи од озбиљности повреде, колико је штете нането. Није то више у мојим рукама, помолићу се да све буде како треба."

Како каже, зна шта треба да ради када је повређен, али је сада ситуација ипак мало другачија.

"Урадићу неке додатне ствари да се убрза опоравак, али колено је колено, један од главних зглобова за кретњу, не може да се избегне ни на који начин. Цепао сам мишиће – стомак, бутине – па донекле нешто може са завојем, овим или оним, али колено је… Метод и приступ опоравку је другачији.

"Богу хвала, никада нисам имао великих проблема с коленом, једино 2011. сам носио траку преко колена, али сам нормално играо и на много турнира учествовао. Мада, тад сам имао 24, тело је у другачијем стању данас, али захвалан сам што ме тело и даље служи, иако се чешће дешавају овакве непланиране повреде."

Освајач 24 гренд слема је оборио нове рекорде – постао је човек са највише победа на четири највећа турнира (370), а дошао је и до 37. тријумфа у пет сетова, па у историји тениса нико нема више од њега.

"Могу да се похвалим да сам имао дугу каријеру са мало повреда, захвалан сам и себи и својој посвећености телу, али и Миљану (Амановићу) и свима који су ми помогли да се тако дуго такмичим. Причам као да се опраштам", закључио је Ђоковић кроз осмех.

image