Спорт

РТ Балкан анализа: Колико ће се Ђоковић опорављати после операције?

Одмах по објављивању информације да се Новак Ђоковић повлачи са Ролан Гароса, његове навијаче занимало је колико ће му бити потребно времена да се опорави и да ли ће бити спреман за најважније такмичење ове сезоне – Олимпијске игре у Паризу. Српски ас је у међувремену оперисан, али према речима стручњака за РТ Балкан, прогнозе нису тако негативне као што се у почетку чинило
РТ Балкан анализа: Колико ће се Ђоковић опорављати после операције?Getty © Tim Clayton - Corbis / Contributor

Италијански медији пренели су да је Ђоковић током јутра подвргнут операцији, како би санирао насталу руптуру, после чега је кренуло са лицитирањем о времену потребном за опоравак.

Он се повредио током меча четвртог кола Ролан Гароса против Франсиска Серундола, када се почетком другог сета оклизнуо и направио незгодан покрет.

Новак је тада погоршао стање колена које га је, према сопственом признању, мучило претходних седмица, али је успео да издржи и херојским напорима дође до тријумфа.

Међутим, оштећење је било превелико, а магентна резонанца показала је руптуру у средишњем делу менискуса, због чега је бранилац титуле и освајач 24 гренд слема био приморан да се повуче.

Медији су писали да ће готово извесно пропустити Вимблдон и да му је главни циљ да буде спреман за Олимпијске игре крајем јула.

Доктор Милан Илић, који је лекар кошаркашког клуба Партизан и има дугогодишњу праксу физикалне терапије, истакао је у разговору за РТ Балкан да би, у случају да стање није превише компликовано, Ђоковић могао да се већ следеће седмице врати на терен.

Илић наводи да је неколико фактора који би могли да утичу на опоравак, а пре свега "облик" повреде, односно да ли је дошло до потпуног пуцања или делимичне руптуре менискуса. Такође, важно је и да ли је руптура вертикална или хоризонтална.

"Опоравак није компликован. Пошто је већ одрађена операција, сама рехабилитација после артроскопије је брза и ефикасна", рекао је Илић за РТ Балкан.

Иако у медицинској литератури пише да је период опоравка месец дана, пракса је показала да се спортисти враћају доста брже.

"Оптимално време је две до три недеље после операције. Он има добар тим људи око себе и сигуран сам да ће га брзо вратити на терен."

Дао је и пример који ће обрадовати све Ђоковићеве навијаче.

"Фудбалер Валериј Божинов, који је играо за Партизан, од такве повреде се код мене опоравио за седам дана, а после 10 је играо у утакмици Серије А", навео је Илић.

И не само то, колико год да су прогнозе биле негативне, може се десити да буде спреман и за Вимблдон који почиње 1. јула.

"Могуће је, све зависи шта доктори нађу унутар колена. Ако је само повреда менискуса, опоравак иде брзо", закључио је Илић.

Колико Новаку значи наступ за Србију у престоници Француске јасно осликава и чињеница да је одлучио да иде против сопствених принципа.

Више пута је у прошлости наглашавао да не воли операције и само једном је био приморан на такав захват, било је то 2017. године када је имао великих проблема са десним лактом.

Вимблдон је на програму од 1. до 14. јула, док Олимпијске игре почињу десетак дана касније, тачније 26. јула.

Ђоковић ће због повреде остати без првог места на АТП ранг-листи, које ће од понедељка заузети Јаник Синер.

image