Спорт

Куртијева пропаганда: Предаћу нацрт статута ЗСО Уставном суду само ако Београд испуни обавезе

Премијер привремених приштинских институција је у великом интервјуу за Си-Ен-Ен оптужио Београд да крши споразум
Куртијева пропаганда: Предаћу нацрт статута ЗСО Уставном суду само ако Београд испуни обавезе© Erkin Keci/Anadolu

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је изјавио да је спреман да преда нацрт статута Заједнице српских општина Уставном суду једино у случају да Београд испуни свој део преузетих обавеза, преноси "Коха".

Курти је у интервјуу за Си-Ен-Ен подсетио на споразум из 2013. године на чијој примени, како је рекао, Србија инсистира, али који је, како тврди, "сама прекршила".

"Заједница је представљена у два од 39 споразума које су моји претходници склопили са Београдом. Договори постоје, не поричем њихово постојање. Међутим, споразум из 2013. потписан између Тачија и Дачића има 15 тачака, од којих је шест у вези са Заједницом. Најомиљенијим споразумом Србије захтева се да ми поштујемо и спроводимо 6 од 15 тачака. Београд је 2022. године наредио северу да се званичници повуку из косовског система. Не можете тражити од мене да применим 40 одсто споразума када сте сами прекршили 60 одсто", рекао је Курти.

Подсећамо да је повлачењу Срба из институција претходила одлука Приштине да суспендује Ненада Ђурића који је био директор Регионалне дирекције полиције Север јер је одбио да својим сународницима издаје опомене пошто на возилима имају КМ регистарске ознаке.

Представници Срба на КиМ су тада поручили да ће ова одлука да буде на снази док Приштина не почне да поштује споразуме и право, док не повуче одлуку о регистарским таблицама и формира Заједницу српских општина у складу са Првим бриселским споразумом и свим другим споразумима који су по овом питању закључени у оквиру дијалога

Курти је, говорећи о нацрту статута ЗСО који је предложио изасланик ЕУ Мирослав Лајчак, нагласио да нацрт треба упутити Венецијанској комисији, а да је он изнео свој предлог.

"Лајчак и други европски комесари износе свој нацрт Венецијанској комисији. Мој документ ћу послати Уставном суду. Ако се Вучић сложио са основним споразумом, зашто да ја не прихватим. Али ако се издвоји Заједница, то нећу прихватити. Ми смо у праву, а притисак би требало да буде на Београду", изјавио је Курти додајући да је нацрт који му је дат "нон пејпер".

image