Спорт

Алкараз преокренуо и Зверева и покорио Ролан Гарос, Новак од понедељка трећи на свету

Шпанац је освојио трећу гренд слем титулу у каријери на трећем различитом слему, у трећој различитој години, после великог преокрета против Александера Зверева
Алкараз преокренуо и Зверева и покорио Ролан Гарос, Новак од понедељка трећи на свету© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Карлос Алкараз је нови шампион Ролан Гароса! Шпански тенисер стигао је до треће гренд слем титуле у каријери, пошто је у финалу после велике борбе савладао Александера Зверева 3:2.

Алкараз је до треће гренд слем титуле на трећем различитом турниру "велике четворке" стигао после преокрета - 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2.

Шпанац је успео да уради исто што и пре два дана у полуфиналу против Јаника Синера, од понедељка новог најбољег тенисера света - губио је 2:1 у сетовима, а онда успео да подигне ниво игре и стигне до тријумфа.

Овога пута, рекло би се да је било веће изненађење како је Немац успео да стигне до преокрета. Зверев је после лако изгубљеног првог сета још лакше узвратио у другом са два брејка предности, да би у трећем упркос заостатку 2:5 успео да стигне до преокрета и 7:5.

Ипак, одмах на старту четвртог сета је Алкараз показао да ће свим силама кренути по преокрет, а рани брејк и у петом сету одвео је меч на његову страну. Једноставно, Зверев није успео да остане на неопходном нивоу у последња два сета.

Алкараз је тако и трећу годину заредом стигао до гренд слем титуле, иако му је тек 21 година. Он је 2022. освојио Ју-Ес опен, 2023. Вимблдон, а сада Ролан Гарос, па ће већ у јануару 2025. моћи да нападне каријерни гренд слем - по један трофеј на сваком од четири највећа турнира.

Ово је важна вест и за Новака Ђоковића, који ће од понедељка бити трећи тенисер света. После напуштања турнира пре четвртфинала због повреде колена било је јасно да ће Синер од понедељка бити нови "број један", а Алкаразу је била неопходна титула у Паризу да дође до позиције број два и спусти Србина тек на треће место.

image