Спорт

"Гардијан": 500 српских хулигана ће напасти Енглезе, али немачка полиција нема податке о томе

Још четири дана остала су до почетка Европског првенства у Немачкој, а шест до прве утакмице репрезентације Србије против Енглеске, 16. јуна у Гелзенкирхену
"Гардијан": 500 српских хулигана ће напасти Енглезе, али немачка полиција нема податке о томеGetty © DeFodi Images / Contributor

Уочи дуела Србије и Енглеске, британски "Гардијан" под ознаком "ексклузивно" доноси информацију да се око "500 српских хулигана очекује да таргетирају навијаче Енглеске уочи прве утакмице на Европском првенству", иако ни немачка полиција за такве наводе не поседује конкретне доказе.

Наиме, "Гардијан" наводи да ће око 40.000 енглеских навијача путовати у Немачку због те утакмице, док се српских навијача очекује између 5.000 и 8.000. Истиче се да је УЕФА ову утакмицу прогласила за меч "високог ризика" након консултација са немачком, српском и британском полицијом.

Петер Бот, челник полиције у Гелзенкирхену, рекао је да ће њихов изазов бити да пресретну групу српских навијача пре него што дође до сукоба са енглеским навијачима у овом граду на западу Немачке.

Ипак, "Гардијан" наводи Ботове речи да немачка полиција "нема конкретне обавештајне податке, конкретне информације", али верују да ће "400 до 500 српских хулигана који траже насиље отпутовати у Немачку, али ми то не знамо тачно, па је то наш проблем у овом тренутку".

"Гардијан" наводи и да су организатори Европског првенства наводно забринути због "ризика терористичког напада или покушаја Русије да подстакне насиље", иако никакве конкретне информације ни за тако нешто не постоје у немачкој полицији.

"Наравно, постоји терористичка претња у целој Европи и широм Немачке и за предстојећи турнир, али ми немамо конкретне обавештајне податке, конкретне информације, тако да је то потенцијална претња од терора. Терористи желе да изазову страх. Поручујемо свим нашим гостима, не дозволите да се то догоди. Уживајте у боравку у Немачкој, а немачке власти су добро припремљене", рекао је Петер Бот, челник полиције Гелзенкирхена.

image