Спорт

Вучевић отворио ЕП у воденим спортовима: Циљ да Србија буде домаћин највећих такмичења

Премијер Србије Милош Вучевић свечано је отворио Европско првенство у воденим спортовима које је трајати до 23. јуна
Вучевић отворио ЕП у воденим спортовима: Циљ да Србија буде домаћин највећих такмичења© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Вучевић је истакао да је главни циљ да Србија буде што чешће домаћин великих спортских такмичења.

"Сигуран сам да су сваки народ и свака држава посебно поносни на спортисте. Тако смо и ми поносни на све наше спортисте", почео је председник Владе Републике Србије.

"Пре 51 године Београд је био домаћин Светског првенства у воденим спортовима, а сад смо, пола века касније, у олимпијској години домаћини Европског првенства."

Гала церемонија отварања почела је интонирањем химне "Боже правде".

"Пред нама је изузетна спортска година, ускоро почиње и Европско првенство у фудбалу, затим и Олимпијске и Параолимпијске игре, затим следе нова такмичења, а кад већ идемо у будућност морамо да поменемо и ЕКСПО 2027. који ће бити одржан у Београду и који ће бити од изузетног значаја за нашу државу у сваком, па и спортском смислу. Желимо да Србија што чешће буде домаћин великих спортских такмичења."

Београд ће 2026. године бити домаћин Европског првенства у ватерполу.

"У оквиру пројекта ЕКСПО 2027 биће изграђен и нови центар за водене спортове да бисмо могли поново да будемо домаћини великих такмичења", закључио је Вучевић.

На свечаном отварању обратили су се и Хусеин ел Мусалам, председник Светске федерације водених спортова, као и Антонио Хозе Силва, председник Европске федерације водених спортова, који су истакли да су уверени да ће Србија и Град Београд бити одлични организатори Европског шампионата.

Такмичари из више од 40 земаља надметаће се у четири дисциплине – пливање, уметничко пливање, скокови у воду и пливање на отвореним водама.

Европско првенство у српској престоници је уједно и последња прилика за пливаче да се квалификују за предстојеће Олимпијске игре у Паризу.

Од српских пливача олимпијску норму за сада има Андреј Барна, као и мушка штафета на 4x100 метара у саставу Андреј Барна, Велимир Стјепановић, Никола Аћин и Урош Николић.

Најреалније шансе да се домогну олимпијске норме у појединачним дисциплинама имају Ања Цревар и Велимир Стјепановић.

Такмичења на Европском првенству ће бити одржана на три локације у главном граду Србије – у Спортско-рекреативном центру "25. мај – Милан Гале Мушкатировић", на Ади Циганлији и у Спортском центру "Кошутњак".

image