Спорт

"Нисам поштовао Ђоковића због две ствари": Федерерова исповест о Новаку као никад пре

Освајач 20 гренд слем титула поделио је своја размишљања о Новаку Ђоковићу на начин какав раније није откривао
"Нисам поштовао Ђоковића због две ствари": Федерерова исповест о Новаку као никад преGetty © Al Bello / Staff

Легендарни швајцарски тенисер Роџер Федерер био је отворен више него икада пре по питању Новака Ђоковића, њихових односа и начина на који је третирао српског тенисера када се пробијао у врху светског тениса.

Швајцарац је током снимања свог документарца "Федерер: Последњих 12 дана" без устезања говорио о Ђоковићу и признао да није довољно ценио то што је Новак радио на тениском терену.

"Мислим да је Ђоковић помало несхваћен. Играо сам против њега у Монаку први пут (2006. године, прим. аут.) и отишао сам са терена размишљајући 'Да, он је ОК'. Иако је око њега постојао неки 'хајп', нисам био до краја уверен", почео је Роџер.

"Мислим да му нисам указивао поштовање које је заслуживао због његових техничких мана. Осећао сам да Новак има има превише компликован стисак при форхенду, док му бекхенд није ишао течно као сада. Али онда је те ствари довео до савршенства и постао невероватна 'звер' од играча."

Иако су током њихових каријера западни медији упорно фаворизовали ривалство Роџера Федерера и Рафаела Надала, Ђоковић је већ на почетку своје каријере био спреман да се умеша у то друштво, а потом и сам надмаши обојицу.

"Претпостављам да је он прекинуо ту журку Рафиних и Роџерових навијача. Било је много љубави међу навијачима Рафе и Роџера, а када је Новак дошао, вероватно су многи рекли 'Слушајте, није нам потребан трећи тип. Срећни смо са Роџером и Рафом'. Федерерови навијачи нису га на почетку волели, јер су сматрали да 'Роџер ствари ради са лакоћом'. А, онда је Новак дошао са својом чврстом личношћу и невероватном одлучношћу да побеђује по сваку цену. Мислим да је Новака покретао и тај однос са навијачима, као што сматрам и да је тај његов дубоки фокус уплашио неке и тако их одбио."

"Сматрам да је Новак био помало несхваћен. Ако погледам иза медијске слике, видим то какав је човек. Ко је он, ако не причамо о његовој игри? Које су његове вредности? Знам да веома пажљиво брине о својој породици", рекао је Федерер.

Ђоковић и Федерер су се током њихових каријера сусрели на терену чак 50 пута, а Новак је успешнији с односом 27-23. Уз то, Ноле је славио на 10 од њихових последњих 13 дуела, а у међувремену је надмашио све могуће рекорде које је Федерер некада држао у свом власништву.

image