Спорт

Све што сте желели да знате о Еуру у Немачкој, а нисте имали кога да питате

Почетак Европског првенства у Немачкој сасвим се приближио, а за континентални шампионат везују се бројни куриозитети
Све што сте желели да знате о Еуру у Немачкој, а нисте имали кога да питатеGetty © Ying Tang/NurPhoto via Getty Images

Утакмицом између Немачке и Шкотске у петак увече почиње Европско фудбалско првенство.

На шампионату учествују 24 репрезентације, које су подељене у шест група, а први пут од 2000. године на континенталном првенству учествује и селекција Србије.

Овом приликом доносимо десет занимљивих ствари које (вероватно) нисте знали о Еуру.

Љубав, Алберт, Ватра...

(1) "Алијанц арена" у Минхену биће домаћин прве утакмице на турниру и тако ће постати први стадион у историји на којем ће се играти мечеви два узастопна Европска шампионата.

Дом фудбалера Бајерна је био један од 11 стадиона на којем су се играли мечеви претходног првенства – три утакмице селекције Немачке у групној фази, али и четвртфинални дуел између Белгије и Италије.

(2) Званична лопта названа је Fussballliebe, што би се на српски језик могло превести као "љубав за фудбалом" и производ је немачког гиганта "Адидаса".

Маскота шампионата изабрана је гласањем, а победу је однео медвед Алберт, док је званична химна турнира песма "Fire", односно Ватра, коју заједнички изводе бенд "OneRepublic", "Медуза" и "Леони".

(3) Кристијано Роналдо ће у Немачкој шести пут наступити на континенталним првенствима. Португалац већ држи рекорде по броју наступа (25) и голова (14), а у Немачкој би могао да обори рекорд Аустријанца Ивице Вастића, који је са 38 година и 257 дана најстарији стрелац на Европским првенствима.

Роналдо је већ напунио 39 година, а занимљиво је да није најстарији играч на турниру – његов земљак Пепе налази се у саставу Португалије, иако је у фебруару напунио 41 годину.

Највећи фудбалски терен на свету и грузијски вајлдкард

(4) Бранденбуршка капија један је од најпознатијих симбола Берлина, а током шампионата биће и највећи фудбалски гол на свету – димензија 63 метра са 21 метром и тешка више од 40 тона.

У самој близини овог чудноватог гола биће и највећи фудбалски терен на свету, пошто ће фан зона бити покривена вештачком травом у површини од 24.000 метара квадратних.

Подлога ће по завршетку турнира бити прослеђена фудбалским тимовима у Немачкој.

(5) Грузија је до историјског пласмана на Европско првенство стигла после тријумфа над Грчком у баражу, а селектор те селекције је некада чувени француски фудбалер Вили Сањол.

"Ми смо 'вајлдкард', ушли смо на турнир сасвим неопажено. Оно што је сигурно је да се у мечевима са Португалијом, Чешком и Турском нећемо предавати и даћемо свој максимум", рекао је Француз, који је један од неколицине селектора који су наступали на Еуру као играчи.

Селекторске приче

(6) Међу таквима су Роналд Куман и Дидије Дешан, који су као играчи освајали турнир са Холандијом 1988. године, односно Француском 2000. године.

Једини човек коме је пошло за руком да освоји ЕУРО и као играч и као тренер је Берти Фогтс, који је 1972. са Западном Немачком подигао трофеј као фудбалер, да би 1996. године поновио исти успех као селектор "панцера".

(7) Едвард Јорданеску је без пораза одвео национални тим Румуније на ЕП, први пут од 2016. године. Пре осам година, национални тим са клупе је водио Едвардов отац – Ангел Јорданеску.

Шкоти се спремају за скијање, Јамал најављује рекорд

(8) Гармиш-Партенкирхен је веома занимљив избор шкотске националне селекције за базу током Европског првенства, док су Енглези изабрали не толико атрактиван Бланкенхајн.

Један од најпознатијих скијашких центара у Немачкој, познат пре свега по ски-скоковима који су део Турнеје четири скакаонице, био је домаћин Олимпијских игара 1936. године.

(9) Шпанско "чудо од детета" Ламин Јамал, који ће 17 рођендан прославити дан пре великог финала Еура, врло лако би могао да постане део историје фудбалских шампионата Европе.

"Фурија" 15. јуна игра против Хрватске, а нападач Барселоне ће тада имати 16 година и 337 дана, те ће, уколико добије минуте од свог селектора, постати апсолутни рекордер.

Џуд Белингем, звезда мадридског Реала, дебитовао је на прошлом Европском првенству на утакмици против Хрватске са само 17 година и 349 дана.

Ипак, његов рекорд био је на снази мање од седам дана, пошто је Пољак Каспер Козловски на истом турниру заиграо против Шпаније са 17 година и 246 дана.

Није све у фудбалу, Берлин памти и атлетске великане

(10) Финална утакмица на Европском првенству биће одиграна 14. јула на "Олимпијском стадиону" у Берлину, која је кроз историју била домаћин великих спортских дешавања.

На истом стадиону одиграно је финале Мундијала 2006. године, али Берлин памти и значајне атлетске моменте.

На њему је легендарни Џеси Овенс заблистао на Олимпијским играма 1936. године, али је исто место сведочило светским рекордима Јусеина Болта 2009. године.

Јамајчанин је тада 100 метара истрчао за девет секунди и 58 стотинки, док му је за дупло дужу деоницу било потребно 19 секунди и 19 стотинки – рекорди који и даље одолевају времену и спортским иновацијама.

image