Спорт

Брејк Бостона у Даласу, Дончић и Ирвинг се већ опростили од титуле

Једна од највећих франшиза у историји америчке кошарке дошла на корак до нове титуле и прекида "поста" дугог скоро 20 година
Брејк Бостона у Даласу, Дончић и Ирвинг се већ опростили од титуле© Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez)

Кошаркаши Бостона направили су брејк у Даласу и повели 3-0 у финалној серији НБА лиге.

Селтикси су у првом сусрету у "Американ ерлајнс центру" направили брејк и тријумфовали резултатом 106:99.

Екипа коју веома успешно води Џо Мазула стигла је надомак шампионске титуле, коју "зелени" чекају још од 2008. године.

Франшиза из Масачусетса, једна од највећих у историји лиге, рекордер је са освојених чак 18 НБА пехара, и прву позицију на вечној ранг-листи дели са Лос Анђелес лејкерсима.

Сада им недостаје још само један тријумф да се осаме на првом месту вечне ранг-листе, али и да прекину дугачак "пост" на који њихови навијачи нису навикли.

Лука Дончић је током читаве сезоне носио "телад" на својим леђима, упркос повреди колена, али је сада постао трагичар свог тима.

Дончић је на четири минута до краја морао да изађе због шест личних грешака, пошто је претходно направио неколико глупих фаулова и оставио саиграче на цедилу.

И то у тренуцима када је "моментум" био на страни домаћег састава, после повратка из "дебелог" минуса.

Бостон је почетком последње четвртине направио серију 6:0 и дошао до максималне предности од 21 поена (91:70), па се тада чинило да је утакмица готова.

Међутим, играчи Џејсона Кида су истопили предност ривала, вратили се у меч, али након искључења Словенца нису имали снаге за потпуни преокрет.

Најефикаснији у победничком саставу био је Џејсон Тејтум који је меч завршио са 31 поеном, шест скокова и пет асистенција, док је Џејлен Браун уписао поен мање уз по осам ухваћених лопти и додавања.

Вајт је бројао до 16, а успех Селтикса добија на значају ако се зна да су овај меч играли без Кристапса Порзингиса, који је два сата пре меча одустао због повреде.

На другој страни, Кајри Ирвинг је уписао 35 поена уз три скока и две асистенције, док је Дончић за 37 минута стао на 27 поена и по шест скокова и асистенција.

Четврти можда и одлучујући меч игра се у ноћи између петка и суботе од 2.30 часова у Даласу.

image