Почиње ЕУРО у Немачкој – Србија после 24 године међу елитом, домаћин против Шкотске отвара турнир

Европско првенство у фудбалу, 17. по реду, почиње у петак у Немачкој. Домаћин ће отворити турнир утакмицом са Шкотском од 21.00. Србија ће после 24 године имати представнике на шампионату Европе, први пут од осамостаљења. "Орлови" ће у Групи Ц играти против Енглеске, Словеније и Данске

"Алијанц арена" у Минхену отвориће 17. шампионат Европе у фудбалу – први меч резервисан је традиционално за домаћина турнира, па ће тако Немачка од 21.00 играти против селекције Шкотске.

Биће то дуел Групе А, у којој учествују још и Швајцарска и Мађарска.

Част да дели правду у уводном мечу турнира, имаће француски судија Клемон Турпан, који ће за помоћнике имати своје сународнике.

Као на прошлом, и на овогодишњем првенству учествују 24 репрезентације, које су подељене у шест група.

Први пут од 2000. године, на континенталном фудбалском шампионату учествује и селекција Србије, први пут од осамостаљења.

"Орлови" ће се у Групи Ц састати са селекцијама Енглеске, Словеније и Данске.

Србија ће први меч одиграти у недељу од 21 сат, када ће се састати са вицешампионом Старог континента.

Титулу најбољег у Европи брани селекција Италије, савладавши управо Енглезе у финалу пре три године – и то на "Вемблију", после бољег извођења пенала.

Поред домаћина, актуелног шампиона и поменутих Енглеза, међу главне фаворите за освајање првенства спадају и селекције Француске, Португалије и Шпаније.

Ипак, познато је да фудбал не воли фаворите на папиру, па ће тако свака селекција на терену морати да оправда свој статус и квалитет.

Европско првенство у Немачкој доноси и једног дебитанта на шампионатима Европе, а у питању је селекција Грузије, која је у баражу била боља од Грчке.

Према прогнозама аналитичког суперкомпјутера, Србија има веома мале шансе за пехар, али знатно веће за пролаз у четвртфинале.

"Оптин" суперкомпјутер прогнозирао да Србија има један одсто шансе да освоји континентални шампионат у Немачкој, а 23 за велики подвиг и пласман у четвртфинале.

Европско првенство играће се у 10 градова, пошто су поред Михена организатори и Берлин, Гелзенкирхен, Хамбург, Дортмунд, Келн, Лајпциг, Штутгарт, Франкфурт и Дизелдорф.

Уводни меч игра се на "Алијанц арени", док ће финале бити одиграно 14. јула на "Олимпијском стадиону" у Берлину.