Спорт

Швајцарска потпуно надиграла Мађарску и закорачила ка нокаут фази

Екипа Мурата Јакина потпуно надиграла противника и по ко зна који пут доказала да обожава да игра на великим турнирима
Швајцарска потпуно надиграла Мађарску и закорачила ка нокаут фазиGetty © Hesham Elsherif/NurPhoto/Contributor

Фудбалери Швајцарске савладали су Мађарску у другој утакмици групе А Европског првенства у Немачкој и одмах закорачили ка нокаут фази.

Швајцарци су у Келну потпуно надиграли немоћне Мађаре и тријумфовали резултатом 3:1 (2:0).

Швајцарска је пре три године остварила највећи успех пласманом у четвртфинале Еура и делује да би сада могли да нападну сличан резултат.

После убедљиве победе Немачке над Шкотском од 5:1 на отварању шампионата, Швајцарска је уписала прве бодове и сада их има три, колико и "панцери".

Шкоти и Мађари су остали на "нули" после првог кола.

Селектор Мурат Јакин је за прву утакмицу на овогодишњем шампионату приредио мало изненађење и у шпиц напада ставио Квадва Дуу, који је дебитовао за национални тим пре неколико дана, иако има 27 година.

Дуа му је то вратио већ у 12. минуту, када је побегао одбрани ривала и рутински искористио асистенцију Михела Ебишера.

Помоћни судија је подигао заставицу, морао је да реагује ВАР и полуаутоматски офсајд је показао да је швајцарски нападач био у дозвољеној позицији.

Тај погодак као да је везао ноге Мађарима – играчи у црвеним дресовима су потпуно доминирали, нешто касније је Варгас пропустио зицер за 2:0, али је на "Рајн Некер стадиону" постојао само један тим.

То се Швајцарској исплатило у самом финишу првог полувремена, када је Ебишер, након асистенције, уписао и погодак. После дугог напада, лопта је дошла до Ебишера на неких 20 метара од гола, он се неометан наместио и сјајно погодио доњи десни угао.

Тим резултатом отишло се на одмор, а и у наставку су Швајцарци били ти који су први припретили.

Коначно се Мађарска пропудила након сат времена игре у Келну, а умногоме је допринела промена у начину игре. Екипа селектора Марка Росија кренула је много чешће да убацује лопту у казнени простор са бока, што им се исплатило у 66. минуту.

Са десне стране центрирао је Салај, а на другој стативи нападач Барнабас Варга био највиши у скоку и смањио на 2:1, чиме се искупио за промашај из још изгледније ситуације два минута раније.

Добили смо утакмицу, кренуо је и притисак екипе у белој опреми, али није био више великих прилика.

Швајцарска се одбранила, а на крају и казнила једну од бројних грешака одбране ривала и преко резервисте Брила Емболоа, који је погодио за 3:1, потврдила важан тријумф.

Standings provided by Sofascore
image