Спорт

Шпанци казнили промашаје Хрвата и нокаутирали их у Берлину – три гола у мрежи "ватрених"

Фантастична утакмица виђена је на "Олимпијском стадиону" у Берлину и убедљив тријумф "црвене фурије"
Шпанци казнили промашаје Хрвата и нокаутирали их у Берлину – три гола у мрежи "ватрених"Getty © Alex Livesey / Stringer

Фудбалери Шпаније фантастичном победом над Хрватском започели су наступ у групи Б Европског првенства у Немачкој – 3:0 (3:0).

"Црвена фурија" је одиграла баш како јој и каже надимак – фуриозно, казнивши сваку могућу грешку ривала, који није био толико инфериоран колико резултат показује.

Међутим, Хрвати су промашили неколико изгледних прилика и сада ће имати велику главобољу када се настави такмичење у "групи смрти" на Еуру.

Дуел је почео офанзивом екипе Луиса де ла Фуентеа, одговорили су изабраници Златка Далића, али таман када су почели да се буде – доживели су прави нокаут.

Примили су два поготка у року од три минута и од тада је постало све много теже.

Прво је Алваро Мората искористио катастрофално постављање хрватских штопера, добио сјајну лопту од Фабијана Руиза и рутински савладао Домагоја Ливаковића.

У следећем нападу лако је могло да буде 1:1, али је Унај Симон одбранио ударац Матеа Ковачића, да би се експресно затресла мрежа на другој страни. Млади Ламин Јамал, који је исписао историју као најмлађи играч у историји европских шампионата, почео је да "меша" одбрану Хрватске, додао до Педрија, а овај проследио до Руиза.

Асистент код првог гола је минијатуром избацио Луку Модрића и још двојицу чувара, након чега је погодио доњи десни угао.

И тај фудбалски "блицкриг" Хрвати су могли да преживе, да на голу ривала није стајао Симон. Тридесетак секунди касније Марцело Брозовић је, чинило се, савршено шутирао у доњи десни угао, када се шпански голман бацио и још једном нестварном парадом сачувао вођство.

Тада је можда отишао и последњи воз за повратак наших комшија, који су у последњим тренуцима првог полувремена бачени на конопце. Јамал је сада идеално центрирао у петерац, одакле Дани Карвахал постиже први гол у националном дресу.

Шампиони Европе из 2008. и 2012. године на одмор су отишли са огромних 3:0 и, очекивано, рутински привели меч крају у наставку.

Могли су и до убедљивијег тријумфа, али је Ливаковић спречио бруку свог тима и спречио Ламина да овај историјски дан увелича и голом. Истини за вољу, и Хрватска је имала неколико великих прилика, од којих је највећа била она у 80. минуту.

Тада је Бруно Петковић промашио пенал, тачније, Симон му је одбранио и искупио се за велики кикс који је довео до најстроже казне. Уследио је гол Петковића после одбитка, али га је ВАР поништио јер је асистент Иван Перишић раније ушао у казнени простор.

У другој утакмици групе Б од 21.00 се у Дортмунду састају Италија и Албанија.

image