Спорт

Албанији историја, Италији бодови: "Азури" успешно почели одбрану титуле

Утакмица одиграна у Дортмунду имаће значај и за историјске књиге континенталних шампионата
Албанији историја, Италији бодови: "Азури" успешно почели одбрану титулеGetty © Hesham Elsherif/Anadolu/Contributor

Фудбалска репрезентација Италије успешно је започела одбрану европског трона, победом над Албанијом у првом колу групе Б.

"Азури" су савладали Албанце на старту Европског првенства после преокрета, резултатом 2:1 (2:1).

Екипа коју предводи Лучано Спалети тако се придружила Шпанијим, која је претходно декласирала Хрватску (3:0), те је веома близу пласмана у осмину финала.

А није добро почело по европског шампиона, штавише, почело је шокантно – голом у првом нападу.

Федерико Димарко је лоше извео аут, лопта је дошла до Недима Бајрамија, који је из непосредне близине закуцао у ближи угао гола немоћног Ђанлуиђија Донаруме.

Бајрами је затресао мрежу ривала после само 23 секунде и поставио рекорд за најбржи погодак у историји европских шампионата.

На стадиону Борусије је око 50.000 навијача у црвеном славило, остатак фудбалског света остао у шоку, али су се Италијани брзо опоравили.

Већ у 16. минуту на семафору је писало 2:1 за браниоца титуле, након брзих голова и нокаута.

Прво је Алесандро Бастони искористио сјајан центаршут Лоренца Пелегринија и главом сместио лопту у гол, да би неколико напада касније преокрет донео Николо Барела.

Везиста Интера изузетно је реаговао после једног одбитка и из волеја погодио уз леву стативу.

Голман Томас Стракоша је могао само погледом да испрати тај ударац, али је у наставку првог полувремена био најзаслужнији што је његов тим отишао само са једним голом заостатка.

Зауставио је Давидеа Фратезија у ситуацији "1 на 1", а потом имао још неколико добрих интервенција.

Италија је и у наставку сусрета контролисала дешавања на терену, само што је у других 45 минута било много мање узбуђења.

Најбољу прилику пропустио је Ђанлука Скамака, Албанци нису успели да пробију одбрамбени бедем ривала и погнутих глава су напустили стадион.

"Азури" су уписали прве бодове, добили трећу утакмицу у четвртом мечу против Албаније и кренули у одбрану трона.

Италија ће у другом колу играти против Шпаније 20. јуна од 21 час у Гелзенкирхену, док ће Албанија дан раније играти против Хрватске од 15 часова у Хамбургу.

Standings provided by Sofascore
image