Спорт

С вером у Митра против Енглеза

Фудбалери Србије после 24 године играју меч на Европском првенству. "Орлови" у Гелзенкирхену излазе на мегдан захукталој Енглеској, а главна узданица селектора Стојковића биће најбољи нападач у историји националног тима - Александар Митровић
С вером у Митра против ЕнглезаGetty © Mike Egerton/PA Images

Најбољи стрелац српске репрезентације има много мотива да баш против Енглеске на старту Европског првенства заблиста и не дозволи да после првог меча на турниру све српске лађе буду потпљене.

Некадашњи нападач Партизана и Андерлехта, који фудбалски хлеб тренутно зарађује у Саудијској Арабији, провео је осам година на Острву, где је израстао у расног нападача, једног од најбољих у лигама петице.

Зато је многе и зачудила одлука да прошлог лета напусти Лондон и Премијер лигу и пресели се у, за многе, неозбиљну лигу каква је саудијска.

Међутим, Митровић после годину дана у Ел Хилалу изгледа много свежије и спремније него што је то био случај док је носио дресове Њукасла и Фулама на Острву, што је и сам потврдио.

"Када играте много година у најјачој лиги на свету, постанете ментално и физички исцрпљени. Једна година у Енглеској је као две или три у некој другој лиги", рекао је Митровић за енглеске медије.

Митрогол ће ове јесени напунити 30 година и могло би се рећи да је у зрелим играчким годинама, нарочито када су у питању нападачи.

А најбољи стрелац у историји националног тима, са 58 голова у 91 одиграној утакмици, то је показао и на терену у последњих годину дана.

Са Ел Хилалом је освојио три трофеја - шампионат, Куп краља и Суперкуп, постигавши 40 голова у 43 наступа за тим из Ријада.

Србин је у потпуности засенио све звезде које су прошлог лета кренуле трбухом за саудијским милионима, нарочито саиграча Нејмара и једног од најбољих играча у историји фудбала - Кристијана Роналда.

У истом периоду, Митар је наставио да тресе мреже и у дресу са националним грбом, па се тако шест пута уписао у листу стрелаца, пет пута у квалификацијамам за Еуро, једном у пријатељском дуелу (три гола Литванији, два Црној Гори и један Шведској).

О томе колико је Митровић значајан за игру Србије говорио је и селектор Енглеза Гарет Саутгејт, који је нагласио да је нападач Србије изузетно опасан у ваздушним дуелима и да од њега прети највећа опасност по гол Џордана Пикфорда.

Осим жеље да се докаже пред својим, али и енглеским навијачима, Митар има и додатни мотив.

Управо је промашен одлучујући једанаестерац српског голгетера онемогућио "орлове" да се пласирају на претходно Европско првенство, пошто је Шкотска у баражу била боља после пенал-серије.

Ипак, све је то заборављено - Србија је после 24 године међу европском елитом, а Митровић ће имати још једну прилику да покаже да на прагу четврте деценије има довољно и снаге и умећа и искуства да буде један од најбољих стрелаца на турниру.

С вером у Митра, напред Србија!

image