Спорт

РТ Балкан анализа: Србија платила цех због бекова, са оваквом страшћу имамо добре шансе!

Некадашњи селектори младе репрезентације Србије, односно СЦГ, Слободан Крчмаревић и Драган Окука, дан после пораза Србије од Енглеске хладних глава анализирају све добро и лоше виђено у Гелзенкирхену, нуде решења по питању трзавица на релацији Тадић - Стојковић, и истичу због чега верују да "орлови" могу до осмине финала Европског првенства
РТ Балкан анализа: Србија платила цех због бекова, са оваквом страшћу имамо добре шансе!Getty © ANP / Contributor

Фудбалери Србије оставили су добар утисак, али су у првом мечу на Првенствима Европе под овим именом ипак забележили пораз. Енглеска је славила 1:0, а екипа Драгана Стојковића успела да остави позитиван утисак који даје наду да ће они прави резултати стићи у мечевима против Словеније и Данске.

У томе се слажу и саговорници РТ Балкан Слободан Крчмаревић, некадашњи селектор младе репрезентације Србије, и Драган Окука, његов неколико година претходник на тој позицији, у време када се земља звала Србија и Црна Гора.

"Пријатно сам изненађен игром, сем првих 20-25 минута, где смо били баш инфериорни. Очекивао сам одлучнији почетак, јер смо играли са Влаховићем и Митровићем у шпицу. Касније смо успоставили игру и посед, али објективно, нисмо имали праву шансу. Мора то да се истакне, не треба ни претеривати у реакцијама", гађа Крчмаревић право у центар у анализи утакмице у Гелзенкирхену.

"Јесте остављен добар утисак, али праву прилику нисмо створили. Онај шут Влаховића је ишао по сред гола, видело се да није толико опасно", каже некадашње крило Партизана.

Крчмаревић истиче и да је Србију још једном бољег резултата стајао недостатак класичних бекова на бочним позицијама.

"Са тренерске стране, мислим да смо платили цех игри без бекова. Ми немамо класичне бекове. Нико се није бавио детаљно том анализом да смо код примљеног гола по обе стране правили грешке. Костић је горе 'испао', Павловић је мало каснио у блоку и на другој стативи је био Живковић. Дечко је покушао, али то није његова природна позиција. Радио сам у Грчкој сад и пратим ПАОК, мој бивши клуб. Жиле је класично крило и добро игра у фази напада, али није могао да 'затвори'. Белингем је моћнији у скоку и то је то. Већ кад је ушао Младеновић - он је класичан бек и то се види. Он затвори своју страну, појави се напред феноменално, има чак и сјајан центаршут, вероватно најбољи код нас. Надам се да Костићева повреда озбиљнија, он је изузетан фудбалер, али је више усмерен офанзивно, а Филип је играч за оба правца", каже Крчмаревић.

Окука, са друге стране, истиче да је баш тај слаб почетак меча утицао да игра Србије по боковима не донесе оно што је био циљ тима који је почео меч са два класична нападача.

"У тих првих 20-25 минута смо се 'изгубили', као да је био неки превелики респект. Увукли смо се у шеснаестерац, па је и Влаховић превише играо позади, на бесном боку. Тако да ни Живковић ни Костић нису могли да дођу до позиција за центаршутеве, а у систему 3-5-2, ако нема центаршутева с бокова, онда џабе играте са два шпица. После тога је дефанзивно све било океј. Недостајало је у другом полувремену тог завршног додавања, центаршута. Имали смо пет-шест доста опасних напада, али је фалио тај завршни пас да то буде још боља прилика и да можда дамо гол. Мислим да смо заслужили бод, али отишли смо на Европско првенство не да прођемо групу победом над Енглеском, него победама против Словеније и Данске. Ово је велико охрабрење и сад чекамо Словенију где смо објективно боља екипа и где треба да победимо", јасан је Окука, тренер шампионске генерације Обилића из 1998. године.

Посебне похвале у игри Србије оба саговорника РТ Балкан остављају за трио централних дефанзиваца - Николу Миленковића, Страхињу Павловића и Милоша Вељковића.

"Осим тог гола кад су нас пробили по левом боку, и касније кад је Кајл Вокер пробио по истој страни, све остало је одбрана одрадила практично перфектно. Кејну су дозволили једну шансу кад је Рајковић одлично интервенисао, а када Енглезима дозволите да има само две шансе на утакмици, то је изузетно тешко. Посебно то све бранити са три штопера, против Фодена, Кејна, Белингема и Саке. Све похвале за то како су се носили са тим играчима у том делу меча после првих 20-25 минута, када смо изгледали као да смо чекали да примимо гол, па ћемо тек онда да играмо", каже Окука.

"Наша одбрана ме посебно радује после овог меча. Нису можда раније увек били на нивоу, али сад су одиграли одлично. И Миленковић, Павловић поготово, мој 'љубимац'. Стиже све, имамо и висину у тој линији. И рецимо тај гол Белингема, тада је он дошао из другог плана, немају ту штопери шта јер они прате нападача. Задњи везни играчи су то морали да га испрате. То нам је највећи проблем", прича Крчмаревић.

А када каже "то", мисли на опције на средини терена.

"Ми имамо тај проблем са централним и задњим везним играчима, где смо некад увек имали одличне, чврсте играче. Сад смо ту мало 'тањи'. Све су то добри фудбалери, али рецимо један Јокановић би нам одлично дошао, поред ког би Сергеј могао да игра, а онда и остали испред."

Окука истиче да ни везни играчи попут Немање Гудеља, Саше Лукића и Сергеја Милинковић-Савића нису имали једноставан задатак.

"Наш везни ред је имао јако тежак посао. Ту су Енглези изузетно јаки. Рајс, Галагер, Белингем такође. Наш везни ред је и разлог зашто Енглези нису створили тако пуно шанси. После када је и Младеновић ушао у игру, успели смо да преместимо игру на њихову половину и тада је наш систем долазио до изражаја, да су он и Живковић чешће долазили у позиције за центаршутеве, а везисти боље одигравали унапред. Зато смо и успели да будемо опаснији по њихов гол", истиче Окука.

Но, Окука верује да ће позитивних 70 минута из меча против Енглеске бити важан замајазац за "орлове" пред дуел са Словенијом у четвртак.

"Мислим да смо ми видели да Енглези нису толико посебни, они су изгубили недавно и од Исланда на свом терену. И они се муче и траже своју форму. Очито смо ми одиграли на максимуму тих 70 минута. Очекивали јесмо више од Енглеза, али можда и они нису очекивали овако храбру и одважну Србију. Изгледају ми истрошено и потрошено, да није то таква екипа као Французи или Шпанци. Али и они су играли онолико колико смо им ми дозволили. Не треба за њих говорити да су били толико слаби, колико смо их ми натерали добром игром. Нажалост, оних 20 минута нас је коштало пораза."

Изненађење за многе је била стартна постава без капитена Душана Тадића, а његова жустра изјава након сусрета да је "морао да почне меч" главна је тема у јавности. Како избећи да све то не прерасте у већи проблем?

"Увек је то проблем. Можемо ми да се лажемо, али све су то велика имена која желе да играју. И Пикси је велико име, и он је са тренерима имао разних ситуација које њему нису пријале. Сад то може да има неке консеквенце, али видим да је Пикси дао мудру изјаву, да је све то мало ублажио. Али ту сујете не би смело да буде", каже Крчмаревић.

"Код нас се некако увек нешто појави, али верујем да ће Пикси то да 'амортизује'. Мислим да Тадићу није била потребна та изјава у афекту. Сваки играч, посебно неко као он, жели да игра на отварању против Енглеза. Видели смо и да Митровић није био задовољан кад је излазио из игре, али све је то саставни део, иде нова утакмица и неће нас 11 играча одвести у други круг, него свих 26. Тадић је пренаглио, али ипак је Пикси ауторитет који ће знати како то да реши", уверава Окука.

А да ли је онда Тадић био стварно толико потребан Србији од првог минута?

"Најлакше је са стране критиковати, али ако анализирамо наш највећи квалитет, то је осовина Тадић-Митровић", прича Крчмаревић. "Тадић је на неки начин 'мој играч', он је играо код мене у младој репрезентацији и решавао је неке утакмице још тада. Изузетан фудбалер који има квалитет да држи лопту. У оваквој утакмици, где су Енглези успоставили посед на почетку меча - Тадић уме да се завуче између линија, све оно што је и он сам рекао. Друго, Митровићева изјава је исто занимљива - рекао је да није било завршног паса. А ко је наш најбољи играч у томе? Двојица најбољих су Тадић и Сергеј. Увек бих се определио да њих двојица играју заједно, Тадић као други нападач који може да се спусти ниже да игра у средини са Сергејом. Без Тадића никад не бих играо, и капитен је и опет неки минули рад, шта је дао све овој репрезентацији."

Окука, са друге стране, у свему истиче храброст селектора Стојковића.

"Пикси је остао веран својој идеји да игра врло нападачки, са два шпица. Његов избор је да овог пута иза двојице нападача буде Сергеј, а не Тадић, ког је изгледа хтео да сачува за завршницу. Можда је неке то изненадило, да ће Тадић почети с клупе, али мислим да треба да похвалимо Пиксија да је остао доследан да игра нападачки против Енглеза, једног од фаворита на Европском првенству. Мало је фалило да буде и награђен за ту своју храброст."

Сада се Србија окреће мечу са Словенијом, а саговорници РТ Балкан верују да су "орлови" на добром путу у борби за пласман у осмину финала.

"Добре су нам шансе. У некој рачуници су нам потребна четири бода да прођемо даље. Словенци нам историјски нису лежали јер их никад нисмо победили у такмичарским мечевима, али реалније је њих да победимо него Данску. Можда ту више ризиковати, али не смемо да их потценимо и да мислимо да су они неки скијаши. Довољно пута смо се опекли против њих, али имамо разлога да очекујемо позитивне ствари", сумира Слободан Крчмаревић, док његов старији колега апострофира повратак Словеније у утакмици против Данске и освајање бода (1:1).

"Гледао сам и Словенију и Данске и мислим да смо ми више показали од те две екипе. Словенци су чврста, хомогена и врло дисциплинована екипа и сада ћемо ми мало бити у ситуацији у којој су Енглези били против нас, да очекујемо да их малтене добијемо лако. Али нема ништа лако на Европском првенству. Не смемо да уђемо у неку еуфорију да смо сад задовољни што смо изгубили само 1:0 и добро играли. Нема ништа лако, и Словенија је то показала. Реално јесмо боља екипа и треба да то покажемо. Са оваквим приступом, ангажовањем и страшћу какву смо показали у наставку, са жељом да се надигравамо, протоком лопте... Треба све то поновити и верујем да ћемо победити", закључује Драган Окука за РТ Балкан.

image