Спорт

Без руских застава на утакмици Румунија - Украјина

Након што се руска застава појавила на утакмицама Европског првенства, УЕФА на све начине покушава да спречи њено појављивање на утакмици између Украјине и Румуније
Без руских застава на утакмици Румунија - Украјина© Sputnik / Aleksei Filippov

УЕФА жели да спречи појављивање руских застава на фудбалској арени у Минхену, где Украјина игра своју прву утакмицу на Европском првенству.

Према извештају, редари ће пресретати и уклањати руске заставе од гледалаца који покушавају да их унесу на стадион.

До сада није било званичне потврде забране од стране УЕФА.

Руска застава појавила се у петак на утакмици између Немачке и Шкотске, а виђена је и међу навијачима Србије током утакмице против Енглеске.

Руској репрезентацији је забрањен приступ догађајима УЕФА убрзо након почетка сукоба у Украјини у фебруару 2022. Међутим, руским држављанима није забрањено да присуствују догађајима.

Иако правила не забрањују експлицитно руске или друге националне заставе, навијачима је забрањено да приказују било шта "велича насиље, дискриминаторно, расистичко, ксенофобично, политички радикално", као и верску или политичку пропаганду.

Такође, гледаоци су унапред упозорени да ће на стадиону бити добродошле само националне боје земаља чији тимови учествују у утакмицама.

"Све националне заставе земаља учесница су наравно дозвољене – то је део тога. Молимо вас да све остале заставе оставите код куће. Европско првенство у фудбалу није место за друге врсте демонстрација. У овом случају, желимо да прославимо фудбал и утакмице", рекао је Мориц Ван Дулмен, генерални директор Културпројекте Берлин, организатора главне фан зоне.

image