Спорт

Прекинут пост дугачак 15 година – Бостон је шампион НБА!

Кошаркаши Бостона нови су шампиони НБА лиге
Прекинут пост дугачак 15 година – Бостон је шампион НБА!© Tanjug/AP Photo/Charles Krupa

Селтикси су са 4-1 у финалној серији савладали Далас и дошли до рекордне, 18. титуле у историји.

"Зелени" су у петом мечу на свом паркету још једном декласирали Мевериксе, овога пута резултатом 106:88 и приредили навијачима велико славље.

Франшиза из Масачусетса је прекинула пост дуг скоро 15 година, пошто је претходни пут најбоља била 2008.

Такође, Бостон је сада најуспешнији тим у историји најјаче лиге света са 18 трофеја, једним више од Лос Анђелес лејкерса.

У петој утакмици поново је домаћин искористио чињеницу да су играчи Даласа подбацили и да нису приказали ни делић оне нападачке игре која их је красила током читаве сезоне.

Поново је највише показао Лука Дончић са 28 поена, 12 скокова и пет асистенција, али још једном није могао без помоћи саиграча.

Сјајни Словенац је завршио фантастичну сезону у којој је остао без жељеног трофеја, упркос чињеници да је месецима играо са повредом колена.

Кајри Ирвинг, који је за Бостон играо од 2017. до 2019. године, заустављен је на 15, након лоших 5/16 из игре. Имао је и девет асистенција.

На другој страни, Селтиксе је сада предводио Џејсон Тејтум који је комплетирао дабл-дабл (31 поен, 11 асистенција, осам скокова), док је Џејлен Браун додао 21 поен, ухватио осам лопти и поделио шест додавања.

Браун је проглашен за најкориснијег играча (МВП) финалне серије и тако је наследио нашег Николу Јокића.

image