Спорт

Грузија исписала историју, али је суперталентовани Гулер донео бодове Турској

Фудбалери Грузије одиграли су први меч у историји на Европским шампионатима, постигли и први погодак на великим турнирима, али је победу Турској од 3:1 донео суперталентовани фудбалер Реал Мадрида - Арда Гулер
Грузија исписала историју, али је суперталентовани Гулер донео бодове ТурскојGetty © Joris Verwijst/BSR Agency

Имена противника нису била атрактивна, али је меч одигран на "Сигнал Идуна парку" у Дортмунду задовољио све критеријуме фудбалских сладокусаца.

Грузија је први пут у историји играла један меч на Европском првенству, али су искуство и квалитет пресудили да до бодова, првих у Групи Ф, дође селекција Турске.

Много тога лепог видели смо овог кишног поподнева у Дортмунду, али увертира није била превише позитивна.

Навијачи две селекције потукли су се сат времена пре почетка меча, али су већи инциденти спречени правовременом интервенцијом немачке полиције.

А на терену - спектакл!

Турска је боље отворила меч и већ у 10. минуту Ајхан погађа стативу противничког гола.

Играо се 25. минут када је Мулдур сјајним волејом донео предност свом тиму.

Само два минута касније, Турска је постигла још један погодак, који је поништен због милиметарског офсајда у ком се нашао стрелац Јилдиз.

Грузини као да су тек тада почели да играју - и имали су шта да покажу.

Историја је исписана у 32. минуту, када је Микаутадзе искористио додавање Кочорашвилија и провукао лопту испод турског голмана.

У наставку је било за нијансу мирније, али обе екипе су нападале и желеле да дођу до сва три бода.

А онда, још један спектакуларан погодак постиже 19-годишњи Арда Гулер, фудбалер мадридског Реала.

Ударац унутрашњим делом левог стопала завршио је у горњем десном углу гола Грузије и, испоставиће се, Турска је дошла до тријумфа.

Ипак, могло је да буде и другачије, да је Кочорашвили у 70. минуту био прецизнији, али је његов ударац завршио на пречки турског гола.

Могли су Грузини до поготка и у судијској надокнади, али је Микаутадзе пропустио прилику да постане херој нације, а потом је Турска имала среће, пошто је противник погодио стативу.

У последњим секундама меча, Турска је из контранапада оверила победу, а Актуркоглу је убацио лопту у празну мрежу Грузина.

Турска је освојила три бода, а Грузија показала да је сасвим заслужено заузела место на Европском првенству.

У другој утакмици Групе Ф од 21 час састају се Португалија и Чешка, чиме ће бити окончана прва рунда такмичења на Еуру у Немачкој.

Кретање резултата са меча у Дортмунду могли сте да пратите у блогу уживо.

image