Спорт

"Орлови" у граду који ЕУРО не занима: РТ Балкан у Аугзбургу – "Гори" само кад Турска победи

Фудбалска репрезентација Србије смештена је у Аугзбургу, граду удаљеном 70 километара од Минхена, престонице Баварије у којој ће у четвртак одиграти другу утакмицу на Еуру
"Орлови" у граду који ЕУРО не занима: РТ Балкан у Аугзбургу – "Гори" само кад Турска победи© RT Balkan / Nebojša Marković

Од репортера РТ Балкан Небојше Марковића са Европског првенства у Немачкој.

Аугзбург је један од најстаријих градова у Немачкој, основали су га Римљани још пре нове ере, али данас је то место у којем се и као неко из Србије осетите бар донекле на познатом терену.

Разлог је тај што Аугзбург одаје утисак неког места у Војводини – макар док не чујете локалце у разговору. Изгледом, архитектуром и величином подсећа на Нови Сад. Са око 300.000 становника у самом граду, јасно је поређење.

Уз то, и Аугзбург, као и Нови Сад, налази се у "залеђини" далеко већег града, пошто је сличне удаљености од Минхена као "српска Атина" од Београда.

Додајте на то да у њему све тече мирно и без гужве, да су и људи и саобраћај поприлично тихи, и лако је препознати тај војвођански стил живота "ма само пооолако". Битна разлика у односу на поменути Нови Сад су ноћи током којих се ама баш ништа не дешава.

Ужурбаности на улицама овог студентског града нема, тек понеки клинац носи дрес репрезентације Немачке и тешко је осетити узбуђење за Европским првенством које постоји у градовима домаћинима.

Извесни младић Матијас каже да не прати фудбал, док његов пријатељ Макс зна да је Немачка "тукла" Шкотску 5:1, али мало шта више од тога.

Једино одушевљење Еуром пронашли смо у једном локалу на чијем улазу су окачене све заставе учесника турнира.

Одмах смо приметили да је застава Србије заправо без грба, па није искључено да је за ову прилику искоришћена застава Русије.

"Нисам то приметила. Не знам, вероватно нисмо могли да нађемо заставу Србије са грбом, надам се да вам не смета", љубазно говори келнерица у локалу упитана о овом детаљу.

Фудбалери Србије смештени су у луксузни хотел "Максимилијан", који се налази у центру Аугзбурга.

У овом старом језгру центра града и нема шта много да се види – лепе и очуване зграде, уредни тротоари, и једна чесма у срцу улице. Ипак, ништа епохално због чега би просечан српски туриста у Баварији "запуцао" у правцу Аугзбурга.

Ако је локација хотела по нечему добра, то је да су фудбалери Србије изоловани од значајнијих дешавања и имају свој мир пред меч са Словенијом у Минхену (четвртак, 15.00 часова).

Осим кад на Еуру победу забележи Турска – тада и успорени Аугзбург почне да "грми" од сирена аутомобила турских досељеника који са заставама у центру града и по неколико сати славе. Тада Аугзбург више заличи на Београд кад српски спортисти направе неки велики успех.

Ко зна, можда и "орлови" баш из Аугзбурга крену по један такав.

image