Спорт

УЕФА избацила са првенства косовског новинара који је провоцирао Србе двоглавим орлом

Због провокација упућених српским навијачима, косовски новинар завршио своје учешће на Европском првенству
УЕФА избацила са првенства косовског новинара који је провоцирао Србе двоглавим орлом© Screenshot

Европска фудбалска унија (УЕФА) донела је одлуку да албанском новинару Арљинду Садикуу одузме акредитацију за Европски шампионат након провокација упућених Србима.

Садику је пред српским навијачима рукама направио симбол двоглавог орла, преноси "Дукађини".

Он је двоглавог орла показао пред камерама током меча Србија – Енглеска, одржаног 16. јуна у Гелзенкирхену.

Након што је показао албански симбол, новинар је рекао да је "Косово срце Албаније", као одговор српским навијачима који су скандирали "Косово је срце Србије".

Фудбалски савез Србије затражио је од Уефе да казни и одузме акредитацију новинару који је провоцирао на националној основи српске навијаче и то се догодило у среду ујутру.

Како преносе медији, новинару са Косова забрањено је присуствовање на медијским конференцијама, као и извештавање са утакмице Хрватска – Албанија и осталих мечева првенства.

Казна и за Албанце

Дисциплинска комисија европске куће фудбала казнила је Фудбалски савез Алабније због понашања навијача на првом мечу на Европском првенству.

Албанци су у првом мечу групе Б изгубили од Италије 2:1, а пре и током меча њихови навијачи правили су инциденте.

Навијачи су на траву убацивали предмете, палили су бакље, а један од њих је и улетео на терен. Било је и провокативних порука, па је УЕФА Фудбалски савез Албаније казнила са укупно 37.375 евра.

Албанија је добила казну од 10.000 евра за паљење ватромета, 12.375 евра мора да плати за бацање предмета, са 5.000 је кажњена због упада навијача на терен, а 10.000 евра платиће за слање неприкладних порука.

image