Пикси поручио Словенцима: Очекујте Тадића у тиму, нисмо фаворити, али хоћемо да вас победимо!

Репрезентација Србије се припрема за другу утакмицу на континенталном шампионату

Од репортера РТ Балкан Небојше Марковића са Европског првенства у Немачкој.

19. јун 2024 • 16:20

Завршена је конференција у Минхену

Толико од Митровића и селектора Стојковића.

Стојковић поручио Словенцу - "Нисмо фаворити!"

Словеначки новинар је констатовао да је Србија фаворит, а Пикси га је одмах прекинуо.

"Нисмо фаворити! Нисмо фаворити, ви сте добро кренули и освојили бод, што ви не бисте били фаворити? Видите, ко год мисли да је Словенија лак противник, тај се вара. Играчи су одлични и мотивисани, Матјаж Кек је одличан тренер. Са друге стране, ми гледамо наш угао - ми желимо и хоћемо да победимо Словенију. То је спортски и људски размишљати. И радимо све да вас победимо сутра. А ако будете бољи и заслужите, честитаћемо. Али да ћемо вас ставити у проблем, то ћемо сигурно. Немојте да имате дилему. Морамо и ми да будемо паметни да нас ви не казните. Нема ту фаворита. Ми смо са Енглезима исто изашли да одиграмо добру утакмицу. А онда ће доћи викинзи, Данци, и онда и с њима мораш да се тучеш. Верујем у моје момке и верујем да можемо до победе сутра. А то није потцењивање Словеније, да се разумемо."

Пикси о браћи Милинковић-Савић

Једну немачку новинарку је занимало како је имати два брата у репрезентацији и какав однос они гаје, на шта је Стојковић имао одговор у свом стилу.

"Они су браћа и стварно се туку сваки дан. Они не воле један другог, то је невероватно (смех). Ма све је супер. Необично је имати браћу у репрезентацији. Јако сам срећан што их имам обојицу овде. Велики професионалци, добре личности. Ево и Сергеј сада има једно дете, стиже и друго, дакле добро ради на том плану", шаљиво је рекао Пикси.

Пикси и Митровић о Југославија - Словенија 3:3

О дуелу на Европском првенству 2000. године.

"Нама сада само фалим ја! Шалим се... Мислим да је то била једна од најлепших утакмица на том турниру, најатрактивнијих, да не помињем какве су све сјајне фудбалере тада имали. Срећко Катанец је био на клупи и ухватили су нас на брзину, било је 0:3, Михајловић је добио црвени, али смо успели да се вратимо у наставку. Била је врло атрактивна утакмица која остаје за памћење", каже Стојковић.

Митровић је као дечак гледао тај меч.

"То су моја нека прва сећања на репрезентацију. Буди лепе успомене. Тада сам кренуо дапратим фудбал. Сећам се феноменалне утакмице, од очаја до сјаја. Утакмица у чему је било свега. Сигурно једна од најлепших утакмица на том првенству, сећам се Савиних голова и надам се да ћемо и ми сутра да одиграмо добру утакмицу само што се надам да ћемо сада ми славити и можда неким клинцима пробудимо жељу за фудбалом и да се они сећају сутрашње утакмица као што се ја сећам те утакмице и тог првенства", каже Митровић.

Пикси о навијачима из Србије и Словеније

"То је додатни мотив за нас и одговорност. Не играмо само за себе него и за оне који нас воле и подржавају. Добро је да се репрезентација воли. Треба да будемо прави пример како се бори за своју земљу и свој народ. Убеђен сам у одличну атмосферу. Словенцима је исто близу, колима дођу у Минхен. Што се тиче утакмице, само је битно да је добијемо. За кладионице је битно то број голова, овде мораш да будеш паметан да доведеш меч у ритам који ти желиш."

Митровић о Словенцима

"Мислим да је њихова тимска игра највећи квалитет. Против Данаца су показали два различита полувремена. Имају индивидуални Шешка и Шпорара, играча који могу да дају гол у сваком тренутку. Али генерално нема изненађења ни са њихове ни са наше стране. Играли смо у Лиги нација два пута", каже Митровић.

Пикси о мотивисаности

"Што се мотивисаности тиче, ту не брините. Феноменално је то било на тренингу и биће у потпуности спремни за изазов."

"Против Енглеза смо ушли са доста респекта. Као да су са друге планете дошли. Али видели сте после да то није баш тако."

На одговор новинара из Словеније

"Јесам оптимиста, што не бих био. Ми сутра излазимо на терен да вас добијемо. То нам је циљ. Нећемо сигурно ићи с размишљањем о другом резултату. Е сад... Биће добра утакмица и атмосфера. Биће много Словенаца и много Срба на трибинама. И да ће после отићи негде на пиво заједно. Радујем се да ћемо играти са Словенијом."

О Словенцима

"Играју у формацији 4-4-2, Шешко и Шпорар праве разлику и дуге лопте могу да буду незгодне по противника. Треба да осујетимо те ствари и да се не јуримо с њима по 30-40 метара у простору. Тврда су екипа. Неће срљати. Вечерас ћемо имати још једну кратку анализу да играчи добију пуну информацију о противнику сутра", каже Стојковић.

"Тадић се извинио и то је то"

"Направићу две промене у односу на меч са Енглеском. Што се тиче Тадића, ништа специјално се није десило. Рекао је шта је рекао, извињавам се свима, и идемо даље. Сад је најбитнија Словенија, то је можда занимљивије вама медијима. Можете да очекујете Тадића у првој постави."

Ко би изводио пенал?

Стигао је селектор Стојковић.

"Нек шутне било ко, само нека га да. Није битно, било Митровић или Тадић. Најважније је да ставиш лопту у мрежу."

У Минхену навијачи Србије са свих страна света

Ближи се кључна утакмица Србије у Минхену, а у баварској престоници смо већ имали прилике да видимо и навијаче у дресу Александра Митровића.

Један такав био је Лука, Рус одрастао у Сједињеним Државама, који има и српске корене. Ево шта је он имао да поручи за РТ Балкан тим поводом.

Где је база "орлова"? У граду који не мари за ЕУРО

Протеклих дана, "орлови" су тренирали у Аугзбургу, у својој бази, далеко од очију јавности, а у среду ће од 16.30 на "Алијанц арени" одрадити последњи тренинг пред Словенце.

РТ Балкан је у Аугзбургу на лицу места забележио атмосферу, или мањак исте, по питању Европског првенства. Локалце ово такмичење и не занима много. Осим када, као у уторак, победи Турска. Онда све "гори"...

Шта смо научили из пораза од Енглеске - РТ Балкан анализа

За РТ Балкан су поводом утакмице Србија - Енглеска говорили бивши селектори младих репрезентација Србије, односно СЦГ, Слободан Крчмаревић и Драган Окука.

"Пријатно сам изненађен игром, сем првих 20-25 минута, где смо били баш инфериорни. Очекивао сам одлучнији почетак, јер смо играли са Влаховићем и Митровићем у шпицу. Касније смо успоставили игру и посед, али објективно, нисмо имали праву шансу. Мора то да се истакне, не треба ни претеривати у реакцијама", гађа Крчмаревић право у центар у анализи утакмице у Гелзенкирхену.

Опширније овде.

На Словенију по победу!

После пораза од Енглеске на старту турнира, сада је ривал Словенија. Против ње ће Србија морати да крене по сва три бода како би имала што боље шансе за пролаз у осмину финала.

По многим калкулацијама, са четири бода би "орлови" сигурно стигли међу 16 најбољих селекција Европе, док би и три бода са добром гол-разликом у великом броју случајева могла да буду довољна.

Закључак пред меч у четвртак је стога јасан...