Спорт

Срби и Словенци "окупирали" Минхен: РТ Балкан на лицу места – "Трст је и даље наш!"

Температура у Минхену почиње да расте. Утакмица између репрезентација Србије и Словеније, заказана за четвртак у 15.00 часова, доноси велика очекивања у табору навијача обе селекције
Срби и Словенци "окупирали" Минхен: РТ Балкан на лицу места – "Трст је и даље наш!"© RT Balkan / Nebojša Marković

Од репортера РТ Балкан Небојше Марковића са Европског првенства у Немачкој.

Све бројнији фанови "орлова" и "змајчека" у солидној мери "окупирали" су центар Минхена дан уочи сусрета и најавили прелепу атмосферу и пре и током утакмице на "Алијанц арени".

На "Маријенплацу", у срцу баварске престонице, смењивала су се различита расположења. Како су навијачи Хрватске разочарани напуштали центар града након болног ремија 2:2 против Албаније, тако су навијачи Србије и нарочито Словеније почињали да избијају у први план.

Словенаца је било са свих страна, у карактеристичним дресовима са врхом Триглава на грудима. Долазили су у Минхен из Љубљане, Копера, Новог места и Птуја, а било је и оних са посебним порукама – као екипа са заставом на којој пише "Трст је наш".

"Дошли смо да навијамо за Словенију. Биће нас 20.000 навијача из Словеније. Ово је југословенски дерби и нека буде нерешено. Резултат нек буде 2:2 или 3:3, са пуно голова", каже за РТ Балкан један саговорник из Новог места.

Друга екипа, пристигла из Птуја, најављује победу Словеније 2:1 уз голове Бењамина Шешка, а шаљиво добацују да Србија ни тај један гол неће постићи јер ће један од њихових штопера дати аутогол.

На коментар да је селектор Србије рекао да се нада да ће навијачи два тима после меча отићи на пиво, одушевљено узвичу:

"Може! Одлично, па ко изгуби нек плати", одговарају Словенци из Птуја.

Навијачи из Србије најчешће су били без националних обележја, али они који су свима упадали у очи носили су заставу Републике Српске.

Стигли су, кажу, из Градишке и Бањалуке, сви су носили исте мајице и у одличном расположењу најављују победу. Један тврди 1:0, други каже биће 3:1.

"Мислим да ће бити супер слика сутра. Испричали смо се малопре са Словенцима, једни другима пожелели срећу и нек бољи победи. Биће пуно и једних и других навијача, сигуран сам да неће бити никаквих проблема", каже један од српских навијача, наздрављајући чашом пива тим поводом.

Један момак је из Београда стигао са сином, којег је први пут повео на неко велико такмичење.

"Чекао сам да порасте и желео сам да ово искуси. И ја сам први пут на великом такмичењу, а још давно смо добили карте за меч са Словенијом. Ништа није битно колико кошта, ионако нећемо скоро имати овакво такмичење тако близу. Срећно нам било сутра!", отпоздравља Београђанин након позирања.

А у четвртак, и једни и други ће имати чему да се надају и прижељкују срећу.

Aко већ неко буде морао да изгуби, можда то заједничко пиво после меча буде била утеха.

image