Спорт

Оцене фудбалера Србије: Митар и Влаховић подбацили, Тадић мора боље, а Пикси добио нову шансу

Утисци са меча Србије и Словеније у Минхену су помешани. "Орлови" су били тако близу и другог пораза, Стојковићев тим био је прочитан, а онда је стигла нова нада у борби за осмину финала. Овако смо ми видели реми на "Алијанц арени"
Оцене фудбалера Србије: Митар и Влаховић подбацили, Тадић мора боље, а Пикси добио нову шансуGetty © Sebastian Widmann - UEFA

Од репортера РТ Балкан Небојше Марковића са Европског првенства у Немачкој.

Србија је завршила и други меч на Европском првенству, а утисци су више него подељени и помешани.

Иако се очекивала победа против Словеније, освојен је тек бод и то захваљујући хватањем за последњу "сламку" на мечу.

Игра је варирала и виђен је помак у односу на уводни меч са Енглезима, али су "орлови" приказали далеко од оног што је 30 хиљада људи на стадиону у Минхену, а потом и милиони широм Србије и света, желело да види.

Оцене играча такође варирају, а главни утисак је да су испод жељеног просека и да места за напредак има пуно.

На крају крајева, свесни су и сами актери да уколико желе у нокаут фазу, много тога мора боље...

Предраг Рајковић - 7

Одрадио добар посао током читавог меча. Несигурност при једном центаршуту обрисао је одбранама, прво оном Гнезде Черина, а онда и оном најопаснијом при шуту Млакара. Лепом парадом зауставио и ударац Шешка, "специјалисте" за евроголове. 

Упркос два примљена поготка, у којима ништа није могао да учини, на овом турниру је оправдао поверење селектора за место у тиму пре Вање Милинковић-Савића. Ако овако настави, "јединица" подуже остати његова, и после Еура.

Милош Вељковић - 6,5

Турнир у Немачкој одмиче, а дефанзивна линија Србије изгледа све боље. Велики удео у томе има Вељковић, који је показао смиреност у дефанзивним задацима. Његов ривал из Бундеслиге, Бењамин Шешко, није му правио проблеме, а када је и покушавао, комуникација с Миленковићем је све решавала. Истина, једна његова непотребна и непрецизна "дијагонала" довела је до контре Словеније у којој је Младеновић зарадио жути картон.

Никола Миленковић - 6,5

Где је стао против Енглеске, овде је наставио. Од првог минута био сигуран и спречио опасну контру испред Шешка. У скоку био на правом месту у дуелима са првом звездом Словеније, а и Вељковићу је помагао када је било потребе. Ових 180 минута на турниру, Миленковић је показао колико је "орловима" било неопходно да се дефанзивац Фјорентине помери са места десног штопера и постави на централну позицију.

Страхиња Павловић - 6

Нервозно ушао у меч. Само у првих 10 минута је више пута био несмотрен, чак и за себе необично "мекан" пред шансу Млакара. Јесте показивао своју срчаност, али је прелако "испадао" из игре, па чак и завршио на земљи код оне стативе Елшника. То не би смело да му се дешава, али је како је време потом одмицало и он постајао све сигурнији, нарочито у ваздушним дуелима где је у наставку меча господарио.

Андрија Живковић - 6,5

Један од најпоузданијих у тиму Србије. Навикнут да игра ван своје уобичајене позиције, научио је како да буде дефанзивно одговоран. Овог пута је показивао и лидерску "црту" захтевајући од саиграча у више наврата да помажу у одбрани. Продуктиван је био и у нападу, иако не онако како уме. Три додавања за шут "орлова", па пас за Тадића који је претходио шанси Митровића, "појачано" са само три погрешна додавања и евидентно је колико је Србија мање морала да брине о десном боку. Истина, остаје недоумица да ли је могао боље и више у контри из које су Словенци повели.

Саша Лукић - 6

Колико је само пута Србија имала проблем на средини терена, без правих решења, натерана да кружи преко бокова. Лукић је марљиво радио да се одбрана и напад преспоје баш "кроз" њега, а ништа од тога није боље дочарало ситуација у којој је бар 35 метара "освојио", пре него што се нашао у завршници из другог плана и запретио Словенцима. Утисак је да је бољи био у офанзивним задацима - било је слабости на самом почетку меча када је изгубио лопту и био несигуран као и већина екипе, као и када је несмотрено "омогућио" Елшнику да погоди стативу.

Иван Илић - 6

Додавао се и напред, на бок, успео да створи проблеме када се Словенци нису надали, одлично пронашао Митровића за први прави ударац Србије. На средини терена му је недостајало сигурности у пасу, да се брже и одважније решава лопте у корист конкретније игре тима. Био је и несмотрен и дозволио Словенцима да високо на половини Србије освоје лопту и запрете. И он и Лукић су често испред казненог простора дозвољавали Словенцима превише времена да изаберу додавање, па је очито да ова рола Илићу још није у потпуности "легла". Ипак, асистенцијом за гол Јовића учинио је да се недостаци макар делимично забораве.

Филип Младеновић - 5,5

Против Енглеске је био дашак свежег ваздуха и играч који је изненадио ривала, а од првог минута против Словеније ситуација је била сасвим другачија. Словенци су највише претили по његовом боку, а Младеновићу се пишу и "испадање" на средини терена у дуелу са Стојановићем, када је оставио много простора иза себе, и рано зарађени жути картон када је спречавао опаснији напад. Када се на то дода чак девет изгубљених лопти, јасно је зашто је Пикси одлучио да га замени већ на полувремену. Као да му је више одговарала ненадана улога против Енглеске.

Душан Тадић - 6

Од почетка је изгледало да му се игра после свега што је било након меча са Енглеском. Тражио је лопту, предводио пресинг, али у првом полувремену није много урадио. Тек једно проигравање за Лукића када је "продао штос" било је мало за његове стандарде, а у финишу тог дела игре је и превише "заламао" уместо да шутира чим му се отворила прилика. У наставку је успео да покаже више од онога на шта смо навикли, највише по питању шанси које је стварао за Митровића, али је било евидентно да су Словенци у великој мери знали како да "угуше" његову креативност. Морао више после онаквих речи у Гелзенкирхену.

Душан Влаховић - 5,5 

Почео меч на необичној позицији, иза Митровића, а поред Тадића. Као и против Енглеске, уписао је јако лоше прво полувреме и није се много променило ни у наставку пре његовог изласка. Стављао тим у проблем у пар наврата када није смирено враћао лопту у дефанзиви, а имао је среће да није било опасније у тим ситуацијама. Живковић му је у више наврата говорио да више помогне у дефанзивним задацима, један слободан ударац је "узео" Тадићу и извео га доста млако. Његова измена било је најмање изненађење на утакмици.

Александар Митровић - 5,5

Ово као да није његово првенство. Јесте Митровић недавно изашао из повреде, али и партија против Словеније као да није то био он. Ништа га није хтело ни ишло - шта год је додирнуо, покварио је, чак и када је сам успеовао да се избори за шансу. Улазио је у шансе, али их бар четири није искористио, од чега две изузетно озбиљне. Коначно је почео да комбинује са Тадићем као некада, али комбинација изузетно слабе завршнице, осетне нервозе и честих фаулова Словенаца којим су покушавали да га ограниче у игри обележиле су његову недовољно добру партију.

Измене

Мијат Гаћиновић - 5,5

Одмах направио пометњу Словенцима центаршутем, када је Бијол умало постигао аутогол, али и то је више било случајно. Делимично "заслужан" за гол Словеније после олако изгубљене лопте. Исувише лако био заустављан и показао да леви вингбек није улога каквој се надао. То је и до мањка опција за леви бок на коначном списку.

Сергеј Милинковић-Савић - 5

Пет минута му је било довољно да направи потез који је коштао Србију поготка. Превише је јурио у пресинг за лоптом коју није могао да стигне, оставио много простора на средини и на крају те контре Словеније закаснио да спречи Карничников погодак. Није тај гол искључиво његова кривица, али јесте јасан показатељ дефанзивних проблема које његова игра уме да донесе. Није се тргао, па је Карничник по његовој страни имао још један опасан ударац. Показао да Србија у Сергеју има играча само у једном правцу.

Лука Јовић - 7

Добио је 30 минута против Енглеске, када су се многи вероватно питали да ли је и ушао у игру. Добио их је још 30 и против Словеније и некако је све поново ишло у сличном правцу. Пожуривао је Словенце и тако зарадио жути картон, видела се у њему енергичност и мало шта друго. А онда тренутак који ће десетине хиљада српских навијача на "Алијанц арени" памтити до краја живота. Поново је био талисман Србије и голом у надокнади продужио наду "орлова". Само да коначни исход не буде као после баража са Шкотском, када нам је омогућио болне пенале.

Вељко Бирманчевић - 6,5

Опасним центаршутем из слободног ударца замало преварио Облака. Оно лопти што је добио, одмах је ишао ка голу и покушавао да нешто изнедри. Можда није било неког конкретнијег исхода, али за више није имао времена.

Лазар Самарџић - 6,5 

У првом додиру с лоптом решио да покаже шта уме када му се заправо пружи шанса. Нанизао неколико играча пре солидног ударца који је после дуже времена презнојио Словенце. Донео је нову енергију својом полетношћу и жељом за доказивањем. И то је Србији било стварно потребно. Не треба се изненадити ако против Данаца добије нешто већу ролу у другом полувремену.

Селектор Драган Стојковић - 6

Доносио добре одлуке са променама у првој постави, нарочито по питању остављања Сергеја на клупи. Ипак, Пиксијева екипа била је у потпуности прочитана. Његов колега Матјаж Кек као да је причао са њим о свим тајнама "орлова", јер је Словенија на све знала унапред како да одговори. Улазак Милинковић-Савића и Гаћиновића није донео ништа, а за овог другог је и сам крив што није повео више левих бекова у Немачку. На крају, погодак Јовића је само продужио наду српских навијача у пролаз у осмину финала. Да њега није било, мало ко би у Србији и марио за Данску. Овако, Пикси је добио још једну шансу за све или ништа - као у Лисабону пре три године. Па куд пукло. Један меч за Пиксија да поново постане херој.

image