Спорт

Овде игра Србија: Стадион старији од Маракане, грађен од ратних рушевина, а на њему рекорд држе Руси

Били смо на лицу места - погледајте како изгледа стадион "Розенау", на коме репрезентација Србије тренира током ЕУРО 2024
Овде игра Србија: Стадион старији од Маракане, грађен од ратних рушевина, а на њему рекорд држе Руси© RT Balkan / Nebojša Marković

Од репортера РТ Балкан Небојше Марковића са Европског првенства у Немачкој.

После дводневног излета у Минхен, који се ремијем против Словеније није завршио на идеалан начин, репрезентација Србије вратила се у своју базу у Аугзбург.

Овај градић, који одаје утисак баварске верзије Новог Сада, поседује један од најмодернијих стадиона у Немачкој. Ипак, "ВВК арена" од 45.000.000 евра није место где "орлови" тренирају током Европског првенства. То је стадион "Розенау".

Овај стадион био је претходни дом фудбалера Аугзбурга. Стар је већ 73 године и све до 2009. се овде играо професионални фудбал. Но, "Розенау" има велику важност за немачки фудбал из других разлога.

Са изградњом се почело 1949. године, баш у време када је успостављена Савезна Република Немачка и била је то једна од првих инвестиција Западне Немачке. Своју симболичност, овај стадион (који је коштао тадашњих 1,1 - 1,8 милиона немачких марака) имао је и због тога што је изграђен од рушевина преосталих након Другог светског рата.

Завршен је 1951. године и био је најмодернији спортски објекат у Западној Немачкој тог доба. Но, на њему се није играо само фудбал, већ су организована и атлетска такмичења.

Занимљиво је да је апсолутни рекорд по гледаности постављен 1958. године, када је 85.000 људи дошло да гледа атлетику у којој су домаћи спортисти желели да се покажу против ривала из Совјетског Савеза.

Данас, када прилазите стадиону "Розенау", осетите да се ради о старом стадиону, старијем чак и од београдске "Маракане". У свему томе допринос даје и оно што се може видети изнутра - спојене кружне трибине испод којих је атлетска стаза, али и дрвене столице на трибинама, какве се у модерном фудбалу ретко где могу видети.

Постоји и трибина за стајање, на којој нема столица, али оно што репрезентативце Србије највише занима то је - подлога. А трава на стадиону "Розенау" је савршена, као права реплика за оно што је Србија имала и у Гелзенкирхену и у Минхену.

Иако се то "на прву" не би закључило, овај стадион има све оно што је "орловима" неопходно током Европског првенства.

Дан после утакмице Србије и Словеније, на тренингу "орлова" нашло се само 14 играча. Стартери са "Алијанц арене" су добили слободно, док су на терену биле резерве, укључујући и оне са мањом минутажом против Словенаца.

Уз то, ако већ "Розенау" потиче из времена када је зидан и стадион "Рајко Митић", можда припреме на њему инспиришу Пиксијеву екипу за неку нову победу када је бити или не бити. Можда и Данска падне као што су на "Маракани" пали Бугари 1983.

Видећемо, људи моји, је ли то могуће.

image