Дан VIII: Прва "нула" на првенству, победе Украјине и Аустрије

Осмог дана Европског првенства на програму су нове три утакмице, победе су оствариле Украјина и Аустрија, док је виђен и први меч без погодака

Изузетно атрактивно, узбудљиво и ефикасно Европско првенство настављено је првом победом Украјине у Немачкој.

Украјинци су преокренули против Словачке и победили 2:1 (0:1), иако су на полувремену имали гол заостатка.

И у групи Д започета је друга рунда и то на "Олимпијском стадиону" у Берлину, на терен се вратио Роберт Левандовски, али је Аустрија ипак савладала Пољску резултатом 3:1 (1:1).

Програм су у Лајпцигу затвориле Холандија и Француска и, иако се очекивала нова голеада, добили смо прву утакмицу на којој нису виђени погоци – 0:0.

21. јун 2024 • 22:52

90+5' Крај меча! Без голова у утакмици Холандије и Француске!

И то се догодило, добили смо прву утакмицу без голова. Холандија и Француска су одиграле нерешено 0:0.

69' Поништен гол Холандије!

Дуго ће се причати о овој одлуци судије Тејлора и његове екипе. Ћави Симонс је постигао гол после једног одбитка и одбране Мањана, а помоћни арбитар је дигао заставицу јер је Дамфрис био поред чувара мреже Француске. Уследила је ВАР провера од скоро три минута и екипа из собе је потврдила одлуку да нема поготка.

65' Поново Гризман промашује "мртву" шансу

Све јача офанзива и сада и најбоља шанса за Француску у другом полувремену. Канте је проиграо Гризмана, овај опет у петерцу лоше прихватио лопту и слабо шутирао, а Вербруген одбранио и спасао чист гол.

63' "Триколори" све ближи поготку

Трећи покушај у последњих неколико минута, овај је био и најближи. Опет центаршут Дембелеа, сада је Чуамени био највиши у скоку и шутирао главом тик изнад гола.

60' Французи стежу обруч

Поново период офанзивније игре "галских петлова". Тирам је створио себи позицију за шут са ивице казненог, лопта одлази поред леве стативе.

57' Прво какво-такво узбуђење у наставку

Виђено је пред голом Холандије, али Рабио није добро захватио лопту после центаршута Дембелеа.

46' Почело друго полувреме

Настављена утакмица у Лајпцигу, чекамо нападаче и голове.

45+2' Крај првог полувремена

Без голова у Лајпцигу између Холандије и Француске.

28' Сада и Тирам непрецизан из изгледне ситуације

Побегао је Маркус Тирам чуварима и добио одличну лопту низ десну аут-линију. Искоса са те стране је шутирао, био у изгледној ситуацији, али није упутио добар ударац.

14' Невероватни промашаји Гризмана

Капитен "триколора" у тридесетак секунди имао две изгледне шансе. Код прве је из петерца пропустио да проследи лопту у гол, иако је добио лоше додавање Рабиоа, док је код друге његов шут "са пенала" завршио тик поред леве стативе.

4' Одмах узвраћају и Французи

Сада сјајан напад Француске по левом боку, лопта назад до Гризмана, који је "затегао" са више од 20 метара. Лопта је ишла у супротни горњи угао, али је одличном парадом одбранио Барт Вербруген.

1' Велика шанса за Холандију већ у првом минуту

Брзоноги Фримпонг је у првом нападу побегао одбрани и стуштио се ка голу. Иза себе је оставио Теа Ернандеза, слабо шутирао, али је лопта ишла у гол и голман Мањан је крајњим напором спречио вођство ривала.

1' Почела утакмица у Лајпцигу

Први напад има селекција Холандије.

Састави Холандије и Француске:

Мбапе у саставу, али не и у стартној постави

Килијан Мбапе, најбољи фудбалер Француске, који је поломио нос у утакмици првог кола, нашао се у саставу за ову утакмицу, али не и у стартној постави.

Мбапе ће играти са посебном заштитном маском и започеће дуел са клупе за резервне играче.

90+4' Крај! Победа Аустрије за прве бодове!

Аустријанци су одиграли много боље друго полувреме и савладали Пољску резултатом 3:1, што им је први тријумф на Европском првенству у Немачкој.

78' ГОООЛ! Арнаутовић са беле тачке за 3:1!

Дефинитивно и крај овог меча. Арнаутовић је преузео одговорност, рутински погодио са пенала и Аустрија води 3:1.

77' Пенал за Аустрију

Шченсни сада није имао шансе и морао је да обори Сабицера, који је пролетео кроз противничку одбрану и предриблао га. Судија после контакта није имао дилему и показао је на белу тачку.

75' Шченсни спречио тријумф Аустријанаца

Сјајни Пољски голман потврђује зашто је годинама у врху европског фудбала. Баумгартнер до Вимера, који шутира у доњи десни угао, али Шченсни парадом чува Пољску.

67' ГОООЛ! Аустрија поново води!

Иако је Пољска увела Левандовског, Аустрија је повела. Прас је послао лопту са леве стране у средину, Марко Арнаутовић је сјајно прескочио и преварио одбрану ривала, а она је дошла до Баумгартнера. Он је прихватио и са ивице казненог простора је рутински послао у мрежу за 1:2.

59' Левандовски први пут игра на Европском првенству

Нападач Барселоне, који се повредио пред почетак такмичења, први пут ће заиграти на Европском првенству. Левандовски ће покушати у последњих пола сата да донесе тријумф Пољацима.

46' Почело друго полувреме

Пољаци и Аустријанци јуре тријумф.

45+2' Крај првог полувремена

Завршен је први део у Берлину, резултат између Пољске и Аустрије је 1:1.

45+1' Голман сачувао Аустријанце

Зјелински је сјајно извео слободан ударац, али је спектакуларан гол спречио голман Пенц још бољом парадом.

42' Сабицер опасан са дистанце

Сада покушава Аустрија да притисне ривала и успела је у два наврата преко Марсела Сабицера. У првој ситуацији његов ударац је изблокиран, а у другој, са неких 20 метара, шутирао је поред леве стативе.

30' ГОООЛ! Пољаци изједначили против Аустрије!

Исплатила се снажна офанзива Пољака после примљеног гола. Неколико опасних шутева, а добар период награђен је у 30. минуту. После центаршута са десне стране, створила се гужва у казненом простору Аустрије. У њој се најбоље снашао Кшиштоф Пјонтек, који је прихватио лопту и сместио је у доњи десни угао за 1:1.

18' Велика прилика за Пољаке

Прва озбиљна шанса Пољске за изједначење. По десној страни је лепо убацио лопту Франковски, она је дошла на другу стативу до усамљеног Залевског, који је шутирао преко пречке.

17' Први покушај Пољске

Разбудили су се Пољаци и коначно урадили нешто конкретно. Шутирао је капитен Зјелински са дистанце, али без већег успеха.

9' ГОООЛ! Аустрија долази до раног вођства!

Одмах су кренули офанзивно играчи Аустрије и, после неколико полуприлика, дошли до вођства. Са леве стране одличан центаршут упутио је Мвене, а на првој стативи сјајно скочио Траунер и послао лопту уз ближу стативу – 0:1.

1' Почела утакмица на "Олимпијском стадиону" у Берлину

Први са центра кренули су Аустријанци.

Састави Пољске и Аустрије:

90+5' Крај меча! Преокрет Украјине против Словачке!

Украјина је савладала Словачку у другом колу 2:1, иако је имала гол заостатка на полувремену.

90' Играће се још пет минута у Диселдорфу

Судија Мајкл Оливер показао је да ће надокнада времена бити пет минута.

80' ГОООЛ! Преокрет Украјине против Словачке!

Потпуни преокрет је виђен на стадиону у Диселдорфу, Украјина води против Словачке. Сјајно се у казненом простору снашао Роман Јаремчук, после једне дубинске лопте, искористивши неодлучност Дубравке за 1:2.

74' Још једна статива

Брза контра Украјинаца коју је повукао Роман Јаремчук. Ишли су "2 на 2" он и Мудрик са одбраном, добио је нападач Челсија лопту и шутирао искоса са леве стране, погодивши ближу стативу. Ипак, и голман је био ту и вероватно би одбранио тај ударац.

Порука украјинских навијача Владимиру Зеленском

У првом полувремену утакмице између Украјине и Словачке на трибинама је осванула застава са поруком Зеленском:

"Вратите нам изборе", поручили су навијачи ове земље.

54' ГОООЛ! Украјина изједначила против Словачке!

Коначно су Украјинци пронашли пут до мреже Словака. Опет акција по левом боку, сада одлична повратна Зинченка на пенал, где је потпуно усамљен био Шапаренко и прецизним ударцем погодио доњи леви угао – 1:1.

51' Украјинци први запретили у наставку

Брз напад по левој страни донео је и добар центаршут на другу стативу. Тамо је лопту чекао Довбик, али је она била мало виша и он није успео да је захвати на најбољи начин и упути је ка Дубравки.

46' Почело друго полувреме

Словачка води, Украјина јури гол заостатка.

45+1' Крај првог полувремена!

Словачка у Диселдорфу води против Украјине 1:0 на полувремену.

34' Украјинци погодили стативу

Све су ближи фудбалери Украјине изједначењу. Још једна добра акција Мудрика и Довбика, лопта је дошла до Типчика који искоса са десне стране гађа супротни угао. Голман Дубравка је прстима закачио и спровео је до стативе, спречивши тако изједначење.

28' Пекарик спречио изједначење

Прва добра акција Украјинаца тек након скоро пола сата. Мудрик је додао до Довбика у казнени простор, нападач Ђироне се сјајно ослободио чувара, али када је шутирао из непосредне близине, уклизао је Пекарик и изблокирао га.

17' ГОООЛ! Словачка води против Украјине!

После великог притиска, Словачка је коначно сломила отпор Украјинаца. После аута и центаршута, лопта је на другој стативи дошла до Шранца, који главом захвата лопту која коначно пролази поред Трубина – 1:0.

17' Трубин још једном чува Украјинце

Сада покушај Словака из слободњака, Трубин још једном сигуран.

11' Невероватно како Словачка није дошла до вођства

Већ у следећем нападу после прве, виђена је и друга стопостотна прилика за Словаке. Након центаршута са леве стране и лоше интервенције одбране, Шранц је добио зицер на другој стативи, ухватио волеј, али се ниоткуда појавио голман Трубин и сачувао свој тим.

10' Прва велика шанса за Словачку

Словачка је од старта кренула офанзивније и после десетак минута имала прву добру шансу. Лукас Хараслин је сјајно "сломио" чуваре на левом боку, шутирао у оквир гола, али је лопта ишла право у голмана.

1' Почела утакмица у Диселдорфу

Први са центра кренули су Словаци.

Енглез Оливер дели правду

Играчи две екипе излазе на терен стадиона у Диселдорфу, предвођени главним судијом меча - Енглезом Мајклом Оливером.

Познати су састави тимова за меч у Диселдорфу

Програм отварају Словачка и Украјина

Утакмицом из Групе Е између Словачке и Украјине почиње осми такмичарски дан на Европском првенству.

Словаци су у првом колу направили сензацију и савладали Белгију 1:0, док је Украјина убедљиво поражена од Румуније 3:0.

Осмог дана Еура на програму су три утакмице