Спорт

Преокрет Украјине против Словачке, биће драме у групи Е

Украјинци се вратили са ивице амбиса и потпуно закомпликовали ситуацију у групи Е
Преокрет Украјине против Словачке, биће драме у групи ЕGetty © Lars Baron

Фудбалска репрезентације Украјине остварила је први тријумф на Европском првенству, пошто је у Диселдорфу направила преокрет против Словачке – 2:1 (0:1).

Украјинци су након уводног дебакла од Румуније (3:0) изненадили Словачку, која је на старту шокирала фаворизовану Белгију минималним резултатом (1:0), па је већ сада јасно да ће у групи Е бити драме до последњег тренутка.

Пре дуела Белгије и Румуније све селекције сем "црвених ђавола" имају по три бода, а уколико Белгија оправда улогу фаворита против Румуна, комплетна група биће изједначена пред последње окршаје.

Словачка је много боље отворила утакмицу и одмах кренули да стварају шансе. Прву је пропустио Лукас Хараслин, а другу, још бољу – Иван Шранц.

Међутим, у оба случаја је сјајно реаговао голман Украјине Анатолиј Трубин.

Ни он, ипак, није могао ништа у 17. минуту, када је Шранц на другој статитви сачекао центаршут са леве стране и главом послао лопту у мрежу за 1:0.

Од тог тренутка кренули су Украјинци да се буде, почели да стварају прилике, али су били деконцентрисани у завршници.

Посебно Михаило Мудрик, Роман Јармоленко и Артјом Довбик, док се истакао и чувар мреже Словачке Мартин Дубравка, када је спречио Олександра Тимчика да изједначи.

Словаци су на петнаестоминутну паузу отишли са предношћу, али су исту изгубили у наставку.

Изабраници Сергеја Реброва су изашли много офанзивније и већ у 54. минуту стигли до изједначења.

Одиграли су још једну акцију по левом боку, по којем су много чешће нападали. Уследила је одлична повратна лопта  Олександра Зинченка на пенал, где је потпуно усамљен био Микола Шапаренко и прецизним ударцем погодио доњи леви угао – 1:1.

"Моментум" је прешао на страну Украјине, која је била бољи ривал у тим тренуцима. Није било много шанси до финиша, а онда су играчи у жутим дресовима дошли до потпуног преокрета.

Сјајно се у казненом простору снашао резервиста Роман Јаремчук, после једне дубинске лопте, искористивши неодлучност Дубравке за 1:2.

Тада је, испоставиће се, поставио коначан резултат, Украјина се одбранила и сачувала вредан тријумф за наставак такмичења.

Standings provided by Sofascore
image