Спорт

"Нула" где је нико очекивао није – Холандија и Француска одиграле без голова

Утакмица две репрезентације од којих се очекивало да буду распуцане прва је на првенству на којој нису виђени погоци
"Нула" где је нико очекивао није – Холандија и Француска одиграле без головаGetty © Shaun Botterill

Фудбалске репрезентације Холандије и Француске одиграле су нерешено без голова (0:0) у другом колу групе Д Европског првенства.

Иако се очекивало да ће се мреже трести пред нападачима светске класе, Холанђани и Французи су одиграли прву утакмицу у Немачкој која је завршена без погодака.

После овог ремија, обе селекције имају по четири бода и налазе се надомак пласмана у нокаут фазу, док је одмах иза Аустрија са бодом мање. Закуцана за дно табеле без бодова је репрезентација Пољске.

Главно питање пред овај сусрет било је да ли ће Килијан Мбапе играти због прелома носа који је доживео у првој утакмици против Аустрије.

Нови нападач Реал Мадрида нашао се у тиму, али не у стандардној постави и селектор Дидије Дешан га је оставио на клупи за резервне играче.

А на стадиону у Лајпцигу је почело да "пршти" већ од самог старта – у првом минуту је Жереми Фримпонг имао шансу да донесе предност Холандији.

Стуштио се кроз одбрану ривала, шутирао искоса са десне стране, а голман Франуске Мајк Мањан је крајњим напором спречио погодак.

Три минута касније узвратили су Французи, када је Антоан Гризман снажно "затегао" са дистанце и натерао Барта Вербругена да се испружи колико је дугачак.

Гризман, који је у одсуству Мбапеа понео капитенску траку, и нешто касније се нашао у центру пажње због два велика промашаја. Игран је 14. минут, када је нападач Атлетико Мадрида имао две изгледне шансе у размаку од тридесетак секунди.

Код прве је из петерца пропустио да проследи лопту у гол, иако је добио лоше додавање Рабиоа, док је код друге његов шут "са пенала" завршио тик поред леве стативе.

Тада је почео ритам да опада, Холанђани су успевали да парирају на средини терена, а следеће узбуђење је виђено 14 минута касније. Маркус Тирам је побегао чуварима и добио одлично додавање, али га није искористио.

И онда као да је све стало на "Ред Бул арени" јер се до петнаестоминутне паузе није догодило ништа значајно помена.

У наставку игре је поново Француска прва притисла, имала неколико опасних покушаја, пре него што је Гризман пропустио трећу стопостотну прилику. Још једном се лоше снашао у петерцу ривала, а казна је стигла на другој страни.

Ћави Симонс је у 69. минуту прихватио лопту на неких 12-13 метара пошто је Мањан одбранио шут Мемфиса Депаја. Шутнуо је и погодио мрежу, али је његово славље прекинуо линијски судија који је подигао заставицу јер је поред чувара мреже у тренутку ударца стајао Дензел Дамфриз.

Чинило се да не утиче на игру и не омета Мањана, али је ВАР ипак одлучио да потврди да је гол поништен после скоро три минута провере.

То је, испоставиће се, био и последњи период у којем је било узбуђења јер су обе екипе потом стале на лопту и без превише ризика сачекале крај сусрета.

Standings provided by Sofascore

image