Спорт

"Убиј Србина" на трибинама – Хрвати сваљују кривицу на Албанце, председник савеза каже да није чуо

Спорне пароле "Убиј Србина", као и "Србе на врбе", нису узвикивали навијачи Хрватске, већ само Албаније, тврди Хрватски ногометни савез (ХНС)
"Убиј Србина" на трибинама – Хрвати сваљују кривицу на Албанце, председник савеза каже да није чуоGetty © Eric Verhoeven/Soccrates/Contributor

Кровна организација хрватског фудбала издала је саопштење након што је добила обавештење од УЕФА да је "ФАРЕ" (Фудбал против расизма у Европи) пријавио за расизам и дискриминацију, преноси "Јутарњи лист".

Када пријава званично стигне, ХНС-у ће бити дато време да одговори жалбом, после чега ће УЕФА донети одлуку о могућој казни.

Из савеза се наводи да се ради о повицима које су узвикивали албански навијачи смештени иза једног гола и који су очекивали, будући да су то радили на хрватском језику, да ће им се придружити хрватски навијачи, што се по тврдњама ХНС-а није догодило.

Само мали део Хрвата се придружио и на томе ће Хрвати темељити одбрану, наводи "Јутарњи лист".

"Мислим да смо објективни кад кажемо да се то није изражено чуло од наших навијача, иако смо свесни колико је то тешка ствар политички и на сваки други начин", рекао је директор одељења за превенцију и безбедност ХНС Јурица Јурјевић.

"Кад се раније догађало, мушки смо стали и рекли – јесте, догодило се. Међутим, сада би нам било криво и нећемо никоме допустити да нам то припише."

Додао је да на утакмици хрватски навијачи нису носили ни транспаренте непримереног садржаја.

Европска фудбалска унија (УЕФА) покренула је истрагу против Фудбалског савеза Хрватске и Фудбалског савеза Албаније (ФСХФ) због инцидената навијача две селекције током меча другог кола групе Б на Европском првенству у Немачкој.

Фудбалски савез Србије (ФСС) затражио је од УЕФА најстроже могуће казне за ХНС и ФСХФ због повика "Убиј Србина" који су се чули током меча групе Б на Европском првенству.

Навијачи Хрватске и Албаније су у среду у Хамбургу хорски певали "Убиј Србина" и "Србе на врбе" током утакмице која је завршена резултатом 2:2.

Председник савеза није чуо повике "Убиј Србина"!?

Међутим, председник ФС Хрватске Маријан Кустић каже да он ове покличе са трибина – није чуо и видео!

"Поступак је покренут. Ми смо увек наглашавали да ХНС осуђује било какав позив на мржњу и дискриминацију", рекао је Кустић за "РТЛ" и наставио:

"У првој утакмици смо имали примедбе од делегата на неколико бакљи и чаша које су убачене, али немојмо сада пребацивати некоме нешто."

Истиче да је из медија сазнао за ове гнусне увреде.

"Поступак је отворен па нека они докажу да је заиста било тако. Лично нисам видео, осим што су неки страни медији писали о томе."

"Желим овим путем да се захвалим свим нашим навијачима. Окупити 100.000 наших навијача, заиста честитам на томе", закључио је Кустић.

Хрвати су иначе кажњени и после првог меча, дуела против Шпаније, због недоличног понашања навијача и то новчано са 89.000 евра.

image