Спорт

Шта о Србији мисле Мексиканац, Шкоти и лажни Арда Гулер? "Нема шансе да победите Данце"

Решио сам да истражим навијачке преференције љубитеља фудбала у Аугзбургу и упитам их о утакмицама Србије. Није било лако - јер у овом граду стварно мали број људи прича о Европском првенству. Ма колико се ја трудио да докажем да је супротно
Шта о Србији мисле Мексиканац, Шкоти и лажни Арда Гулер? "Нема шансе да победите Данце"© RT Balkan / Nebojša Marković

Од репортера РТ Балкан Небојше Марковића на Европском првенству у Немачкој.

Ако вам Немци нешто одмах ставе до знања, не трудите се да себе или њих убедите у супротно. Иако ми је први утисак по доласку у Аугзбург јасно рекао да овде локалци не маре много за ЕУРО, желео сам да покажем и другу страну приче.

После лагане јутарње шетње градском пијацом, где су ме поједине цене намирница добро "презнојиле", одлучио сам да видим шта љубитељи фудбала мисле о репрезентацији Србије и нашим шансама против Данске.

Али до приче о фудбалу на улицама "баварске верзије" Новог Сада не долази се лако. Дресове ретко да ико и носи, а онда и када на њих налетите, нису расположени за причу. То се посебно односи на оне у дресовима Немачке, који се не либе да само одмахну руком у стилу "склони ми се".

Али зато је један Мексиканац у дресу Шпаније показао завидно знање. Гледао је оба меча "орлова" и... Рецимо да није баш био очаран.

"Долазим из Мексико Ситија. На овом турниру навијам за Шпанију, а гледао сам и Србију. Нису били тако добри, али труде се. Да ли могу да победе Данску? Дефинитивно не. Извини... Играч Србије који ми се свиђа је Влаховић", рекао је Алексис, а онда када се камера угасила, додатно ми се поверио.

"Мислим да имате добре играче и требало би да сте бољи. Мислим да ваш селектор није баш најбољи", потпуно отворен је био овај младић из Мексика.

У Аугзбургу је ове суботе присутан већи број Шкота, који су стигли уочи њихове одлучујуће утакмице у Штутгарту. Шкотска ће играти против Мађарске и победом би обезбедила место у осмини финала.

Међу Шкотима који у тегет дресовима упадају у очи био је и Калум из места које се налази близу Лох Неса.

"Гледали смо већину утакмица на турниру, осим када смо били у возу. Кад нисмо у возу, онда седимо у бару и гледамо фудбал. Наравно да сам навијао за Србију против Енглеске. Имате Митровића, великог момка у нападу, добар је играч, али нажалост није могао да постигне гол. Нажалост по вас, јер смо били на вашој страни", каже Калум који би волео да "орлови" победом против Данске прођу у наредну фазу.

"Не видим зашто не бисте могли. Имате и Тадића, сјајан играч. Данска је врло снажан тим, али и они су победиви. Срећно!"

Неколицина локалаца није желела да стане пред камере, а Дени, ком енглески језик није јача страна, озбиљно се изненадио када је чуо да је "орловима" база управо у Аугзбургу.

"Нисам то знао. То је супер. Ако победите Данску и будете играли против наше Немачке, немате шансе. Ми освајамо пехар", рекао је Дени на енглеско-немачком.

Један господин из Македоније у дресу СФР Југославије нам је пожелео срећу и поручио да је "могло боље у ова два меча", док је још један навијач из Шкотске имао био позитиван коментар о шансама Србије.

"Свиђа ми се Митровић и како прославља голове. Можете да победите Данску јер је то само 90 минута фудбала, ово је турнир. Биће вам потребна добра партија."

Марк у дресу Холандије је по сваку цену желео да избегне моју камеру, али је у пролазу добацио да му се, док ме је један момак у дресу Турске подсетио на Арду Гулера.

Његово име је Јакуб и није играч Реал Мадрида, већ "само" навијач Турске.

"Гледао сам вас против Енглеске, али су оба тима била лоша. Надам се да ћемо ми данас победити Португалију, то би било лудо. Моје друштво, ми сви навијамо за Турску и све пратимо. Али остали људи слабо", искрен је Јакуб, који каже да је ово други пут да му је неко рекао да личи на репрезентативца Турске.

Ако Арда Гулер и другови успеју да победе Кристијанове Португалце, Аузгбург (и још пола Немачке) биће у бојама заставе Турске.

До тада, држаћу се мог првог утиска.

image