Спорт

Бирманчевић жели Србију као Живојин Мишић: Сад нема назад, дошли смо до зида!

Медијима у Аугзбургу се обратио крилни фудбалер Вељко Бирманчевић, који је поручио да ће "орлови" у уторак против Данске ићи на победу и пласман у осмину финала, цитиравши познате речи војводе Живојина Мишића "ко не зна за страх, тај иде напред"
Бирманчевић жели Србију као Живојин Мишић: Сад нема назад, дошли смо до зида!Getty © Alex Caparros - UEFA / Kontributor

Од репортера РТ Балкан Небојше Марковића на Европском првенству у Немачкој.

  • 23. јун 2024 • 14:05

    14:05

    Завршена конференција

    Толико од Вељка Бирманчевића за данас.

  • 14:02

    Колико екипу оптерећује изјава да он фали овом тиму и да је одговорност на играчима?

    "У фудбалу је најбитније да сваки играч пође од себе, погледа се у огледало и каже себи да може да да 100 одсто. Кад то свако уради, биће одлично за нас, тада ћемо напредовати и направити велики резултат. Одговорност мора сваки играч да има. Кад играш фудбал, не можеш да кажеш неки други играч ће нешто урадити за мене. Не, то мораш ти, па си онда сигуран да ће и други урадити за тебе на терену кад виде да дајеш 100 одсто. Ко нема страх, тај иде напред, како је рекао Живојин Мишић. Битно је да немаш страх и битно је да будеш свестан одговорности. Тако да у уторак идемо на победу."

  • 13:59

    Зашто смо слабо играли у првих 20 минута против Енглеске и Словеније?

    "Неко моје мишљење, Енглеска игра сваке две године велико такмичење, имају веће искуство и они вероватно знају како да уђу у те утакмице. Вероватно је то било на њиховој страни. Нормално да мора наш почетак утакмица да се поправи, да нисмо у ритму, али битно је да после тога одговоримо одлично, што показује да је екипа јака, да зна да се подигне после пада. Јурили смо гол све време против Словеније и успели смо да изједначимо. Сада је битно против Данске да кренемо од првог минута, јер нема калкулација, мора "ол-ин"".

  • 13:59

    Зашто смо дошли до "зида"?

    "У фудбалу се увек дође до зида, пре или касније. Ова репрезентација је играла и на Мундијалу пре мог доласка, и сада Еуро. Нема овде ниједан играч који овде не жели успех или да направи искорак да Србија прође групну фазу. Нема ту да се сад каже да неко нешто није желео, али једноставно, утакмице су се тако наместиле. Против Словеније је меч могао да оде у другом смеру и да победимо 2:0 или 3:0 и да прођемо групу. Сада мора да се покаже карактер, код свих играча, а ја знам ову групу и знам да можемо то да урадимо и да ћемо то урадити у уторак."

  • 13:58

    Зашто је стајао бос на терену пред утакмицу?

    "То радим дуго времена, и у клубу. Имам свој разлог зашто то радим, али не бих желео да то откријем."

  • 13:55

    Да ли је спреман за овај ниво и прелаз у "лиге петице"?

    "Већ сам играо европске утакмице годинама, није то ништа за мене. Играо сам против најјачих клубова света, ове године сам давао голове и Бетису и Ливерпулу, није то ништа овде нешто ново за мене. Мислим да сваки фудбалер мора да дође у животу у тај моменат кад треба да направи искорак. Мислим да је у мојој каријери сада битно да ја направим искорак и да морам да покажем на великим утакмицама да ја могу то."

  • 13:52

    О калкулацијама за бод против Данске - да ли би то потписао да прођемо даље?

    "Иначе у животу, никад не можеш да идеш на бод. У животу увек мораш да идеш на победу, победници тако гледају. Када калкулишеш у животу, увек ћеш изгубити. Мислим да у фудбалу и у животу не може да се калкулише и иде на бод."

  • 13:51

    Да ли би му било драже против Немачке или Португалије?

    "Пре свега ми морамо да победимо. Ово на кога бисмо ишли је мање битно. Мора да се победи, све после тога је нека друга прича и о томе ћемо причати када завршимо први део посла. Нема у фудбалу да се бира, мораш да победиш свог противника. Прво да завршимо посао у уторак."

  • 13:49

    Како тактички на Данску? Шта је њихов највећи квалитет?

    "Играо сам у Шведској и знам како размишљају Скандинавци. Играју организовано, тактички су постављени и мислим да им је то највећи квалитет, знају у сваком тренутку како играју. Са друге стране, за нас више нема опција. Морамо да изађемо из зоне комфора и дошли смо, што би се рекло, до зида. Нема назад, сада морамо само напред. Ако хоћеш да победиш, мораш само напред. Не могу да кажем сад више о тактици, али могу да кажем, гледајући играче и мене, да смо сви спремни да дамо 100 одсто и да смо много научили из ове две утакмице иза нас. Желимо да направимо велики успех за Србију и све наше навијаче."

  • 13:48

    Колико значи слободан дан и шта су играчи причали међу собом после Словеније?

    "Слободан дан нам је значио јер смо три недеље ишли од хотела до хотела и били затворени, нисмо видели уопште људе. Значио нам је тај дан да мало прошетамо, да не размишљамо толико о фудбалу и видео сам играче да су дошли са пуно енергије, сви су већ јутрос били у теретани. Тако да мислим да је то добро."

image