Спорт

Рачуница (ни)је јасна – Србија може да прође групу и са 0:0 против Данске!

Када би вам неко рекао да једна екипа може да се пласира у осмину финала великог такмичења са једним постигнутим голом, два бода и без иједне победе, деловало би као да вас завитлава. Е, Србија може да буде та екипа
Рачуница (ни)је јасна – Србија може да прође групу и са 0:0 против Данске!Getty © Pedja Milosavljevic/DeFodi Images/Contributor

Фудбалска репрезентација Србије има још једну прилику да се домогне нокаут фазе на континенталном шампионату у Немачкој и учини нешто што није још од 2000. године.

Тада је последњи пут, још под именом Југославија, наш тим прошао групу на Еуру у Белгији и Холандији, од које је потом изгубио са великих 6:1 у осмини финала.

Нико није могао ни да претпостави да ће уследити пауза дуга скоро 25 година, не само добрих резултата, него уопште и учествовања на европским првенствима.

Није Србија много тога урадила ни на Мундијалима, иако је играла у три наврата од тада, али је сваки пут такмичење завршавала у групи.

Овога пута, не толико због квалитета, више због пропозиција такмичења, "орлови" имају шансу да прођу даље, упркос томе што су, у најмању руку, пружили две бледе партије у Немачкој.

Након драматичног тријумфа Мађарске над Шкотском у недељу увече, шансе нашег тима су додатно смањене, али и даље постоје.

Изабраници селектора Драгана Стојковића у последњу рунду улазе са последњег места на табели групе Ц, са само једним бодом и гол-разликом "минус један". Испред су Словенија и Данска са по два бода, односно Енглеска са четири.

Победа над Данцима у Минхену (уторак, 21.00) распршила би све сумње и ову генерацију уписала златним словима у историју српског фудбала. Њоме би национални тим сигурно изборио нокаут фазу такмичења и то би могао да учини са другог места.

Да би се то догодило, потребно је само да Словенија не победи Енглеску, што је врло изгледно и очекивано.

Ако би Србија била друга, већ зна и ко би јој био противник у осмини финала – то је домаћин Немачка, која је завршила као првопласирана у групи А.

Међутим, постоји још једна прилика – тачније полуприликада као трећепласирани прођемо даље. И то најнепопуларнијим резултаом – 0:0.

Standings provided by Sofascore

Звучи чудно? И није толико...

Тренутно на листи трећепласираних три репрезентације имају по три бода, од којих је једина Мађарска са три одигране утакмице. Ту су још Аустрија и Словачка, док је Словенија на четвртој позицији са два бода.

Испод су, само до одигравања својих мечева, селекције Албаније и Чешке Републике.

Када би вам неко рекао да једна екипа може да се пласира у осмину финала великог такмичења са једним постигнутим голом, два бода и без иједне победе, деловало би као да вас завитлава. Е, Србија може да буде та екипа.

Сценарио, и не тако нереалан да би се остварио, јесте следећи:

  • да Хрватска не победи Италију
  • да Албанија изгуби од Шпаније
  • да Енглеска савлада Словенију са најмање два гола разлике
  • да Португалија избегне пораз од Грузије
  • да Турска победи Чешку

Тада, и само тада, "орлови" би могли да се пласирају даље ремијем без голова против Данске.

Још компликованије могућности

Како је више од 100 минута драме између Мађара и Шкота ипак донело неповољан резултат за наше момке, очи српских навијача сада су уперене у групу Б, у којој се за другу и трећу позицију боре Италија, Хрватска и Албанија.

"Азури" имају три бода, а обе репрезентације са Балкана по један. Од 21.00 се састају Албанија – Шпанија, односно Хрватска – Италија.

Чак и да "ватрени" откину бод Италијанима, у случају ремија Србије и Данске опет би остали иза наше репрезентације, сада због лошије гол-разлике. Екипа Златка Далића има "минус три" и нерешених исходом је не би поправила, што је за два поготка слабије од Пиксијевих момака.

Много већи фактор вероватно ће бити озлоглашена Албанија, која се поштено супротставила и Италијанима и Хрватима, па сада има један бод.

Standings provided by Sofascore

Шпанци су огромни фаворити, вероватно и једна од две селекције која је највише показала од почетка шампионата, али и екипа која нема баш превелики мотив јер је већ обезбедила прву позицију у групи.

То ће покушати да искористе Албанци и направе изненађење, а евентуални реми не би одговарао Србији.

Албанија би у том случају дошла до свог другог бода и задржала тренутну гол-разлику "минус један", па би на табели трећепласираних била изједначена са Србијом по оба критеријума (у случају ремија са Данцима, наравно). Тада би у све компликованију рачуницу морао да уђе број постигнутих голова, а Албанци их већ сада имају три, наспрам једног поготка Србије.

То значи да би, ако се неким чудом баш потрефи да Шпанци и Албанци одиграју нерешено, било пожељно да остане 0:0. Онда би Србији одговарао реми са Данском, али са најмање три постигнута гола – 3:3.

Standings provided by Sofascore

У сваком другом сценарију (већи број погодака у ремију са Данцима), Албанија има предност због четвртог критеријума који одлучује, а то су дисциплински поени. Српски фудбалери су до сада добили седам жутих картона, а албански само пет, што је такође подложно променама у последњој рунди.

Трећи критеријум да би Србија завршила као трећа у својој групи (опет подсећамо – ако ремизира са Данцима 0:0), јесте да Словенија изгуби од Енглеске са најмање два гола разлике.

Ако "горди албион" буде успешнији само за један гол, онда у рачуницу поново улази број постигнутих голова (Словенци тренутно имају један више од Србије), а за њима и дисциплински поени.

Онда би нам, као и логично у сваком случају, одговарао и нерешен исход са већим бројем голова (опет, ако се испуни услов звани Албанија).

Последњи делови слагалице су они из групе Ф, у којој се Грузија и Чешка боре за треће место, иза неприкосновене Португалије и Турске.

Грузини не би смели, а не би ни требало да победе Португалце ако гледамо квалитет, иако су вероватно и најпријатније изненађење овог Еура.

Тренутно имају бод и гол-разлику "минус два", што је слабије од Србије.

Чешка би, са друге стране, могла да се нада да ће ући у одабрано друштво трећепласираних и ремијем против Турака у последњем мечу групне фазе.

Чеси су такође на једном боду, али гол-разликом "минус један", само са поготком више од Србије (2:3). Зато ће Пикси и момци навијати за Турску, чија нам је победа неопходна у среду увече.

Ако се то већ и догоди и ако се поклопе сви наведени резултати, Србија би ишла у нокаут фазу са треће позиције и то на Португалију или победника Е групе (у којој све четири селекције – Румунија, Белгија, Словачка и Украјина, имају по три бода пред мечеве последње рунде).

Већ смо рекли да би тријумф "орлова" над Данском распршио све ове могућности и лансирао нас до меча са Немцима, али је јасно да их у уторак увече у Минхену чека изузетно тежак посао.

Како смо, нажалост, већ више пута осетили у прошлости да не успевају да остваре добар резултат када све зависи од њих самих, можда ће успети сада када им судбина буде и у рукама других.

image