Рачуница (ни)је јасна – Србија може да прође групу и са 0:0 против Данске!

Када би вам неко рекао да једна екипа може да се пласира у осмину финала великог такмичења са једним постигнутим голом, два бода и без иједне победе, деловало би као да вас завитлава. Е, Србија може да буде та екипа

Фудбалска репрезентација Србије има још једну прилику да се домогне нокаут фазе на континенталном шампионату у Немачкој и учини нешто што није још од 2000. године.

Тада је последњи пут, још под именом Југославија, наш тим прошао групу на Еуру у Белгији и Холандији, од које је потом изгубио са великих 6:1 у осмини финала.

Нико није могао ни да претпостави да ће уследити пауза дуга скоро 25 година, не само добрих резултата, него уопште и учествовања на европским првенствима.

Није Србија много тога урадила ни на Мундијалима, иако је играла у три наврата од тада, али је сваки пут такмичење завршавала у групи.

Овога пута, не толико због квалитета, више због пропозиција такмичења, "орлови" имају шансу да прођу даље, упркос томе што су, у најмању руку, пружили две бледе партије у Немачкој.

Након драматичног тријумфа Мађарске над Шкотском у недељу увече, шансе нашег тима су додатно смањене, али и даље постоје.

Изабраници селектора Драгана Стојковића у последњу рунду улазе са последњег места на табели групе Ц, са само једним бодом и гол-разликом "минус један". Испред су Словенија и Данска са по два бода, односно Енглеска са четири.

Победа над Данцима у Минхену (уторак, 21.00) распршила би све сумње и ову генерацију уписала златним словима у историју српског фудбала. Њоме би национални тим сигурно изборио нокаут фазу такмичења и то би могао да учини са другог места.

Да би се то догодило, потребно је само да Словенија не победи Енглеску, што је врло изгледно и очекивано.

Ако би Србија била друга, већ зна и ко би јој био противник у осмини финала – то је домаћин Немачка, која је завршила као првопласирана у групи А.

Међутим, постоји још једна прилика – тачније полуприликада као трећепласирани прођемо даље. И то најнепопуларнијим резултаом – 0:0.

Звучи чудно? И није толико...

Тренутно на листи трећепласираних три репрезентације имају по три бода, од којих је једина Мађарска са три одигране утакмице. Ту су још Аустрија и Словачка, док је Словенија на четвртој позицији са два бода.

Испод су, само до одигравања својих мечева, селекције Албаније и Чешке Републике.

Када би вам неко рекао да једна екипа може да се пласира у осмину финала великог такмичења са једним постигнутим голом, два бода и без иједне победе, деловало би као да вас завитлава. Е, Србија може да буде та екипа.

Сценарио, и не тако нереалан да би се остварио, јесте следећи:

Тада, и само тада, "орлови" би могли да се пласирају даље ремијем без голова против Данске.

Још компликованије могућности

Како је више од 100 минута драме између Мађара и Шкота ипак донело неповољан резултат за наше момке, очи српских навијача сада су уперене у групу Б, у којој се за другу и трећу позицију боре Италија, Хрватска и Албанија.

"Азури" имају три бода, а обе репрезентације са Балкана по један. Од 21.00 се састају Албанија – Шпанија, односно Хрватска – Италија.

Чак и да "ватрени" откину бод Италијанима, у случају ремија Србије и Данске опет би остали иза наше репрезентације, сада због лошије гол-разлике. Екипа Златка Далића има "минус три" и нерешених исходом је не би поправила, што је за два поготка слабије од Пиксијевих момака.

Много већи фактор вероватно ће бити озлоглашена Албанија, која се поштено супротставила и Италијанима и Хрватима, па сада има један бод.

Шпанци су огромни фаворити, вероватно и једна од две селекције која је највише показала од почетка шампионата, али и екипа која нема баш превелики мотив јер је већ обезбедила прву позицију у групи.

То ће покушати да искористе Албанци и направе изненађење, а евентуални реми не би одговарао Србији.

Албанија би у том случају дошла до свог другог бода и задржала тренутну гол-разлику "минус један", па би на табели трећепласираних била изједначена са Србијом по оба критеријума (у случају ремија са Данцима, наравно). Тада би у све компликованију рачуницу морао да уђе број постигнутих голова, а Албанци их већ сада имају три, наспрам једног поготка Србије.

То значи да би, ако се неким чудом баш потрефи да Шпанци и Албанци одиграју нерешено, било пожељно да остане 0:0. Онда би Србији одговарао реми са Данском, али са најмање три постигнута гола – 3:3.

У сваком другом сценарију (већи број погодака у ремију са Данцима), Албанија има предност због четвртог критеријума који одлучује, а то су дисциплински поени. Српски фудбалери су до сада добили седам жутих картона, а албански само пет, што је такође подложно променама у последњој рунди.

Трећи критеријум да би Србија завршила као трећа у својој групи (опет подсећамо – ако ремизира са Данцима 0:0), јесте да Словенија изгуби од Енглеске са најмање два гола разлике.

Ако "горди албион" буде успешнији само за један гол, онда у рачуницу поново улази број постигнутих голова (Словенци тренутно имају један више од Србије), а за њима и дисциплински поени.

Онда би нам, као и логично у сваком случају, одговарао и нерешен исход са већим бројем голова (опет, ако се испуни услов звани Албанија).

Последњи делови слагалице су они из групе Ф, у којој се Грузија и Чешка боре за треће место, иза неприкосновене Португалије и Турске.

Грузини не би смели, а не би ни требало да победе Португалце ако гледамо квалитет, иако су вероватно и најпријатније изненађење овог Еура.

Тренутно имају бод и гол-разлику "минус два", што је слабије од Србије.

Чешка би, са друге стране, могла да се нада да ће ући у одабрано друштво трећепласираних и ремијем против Турака у последњем мечу групне фазе.

Чеси су такође на једном боду, али гол-разликом "минус један", само са поготком више од Србије (2:3). Зато ће Пикси и момци навијати за Турску, чија нам је победа неопходна у среду увече.

Ако се то већ и догоди и ако се поклопе сви наведени резултати, Србија би ишла у нокаут фазу са треће позиције и то на Португалију или победника Е групе (у којој све четири селекције – Румунија, Белгија, Словачка и Украјина, имају по три бода пред мечеве последње рунде).

Већ смо рекли да би тријумф "орлова" над Данском распршио све ове могућности и лансирао нас до меча са Немцима, али је јасно да их у уторак увече у Минхену чека изузетно тежак посао.

Како смо, нажалост, већ више пута осетили у прошлости да не успевају да остваре добар резултат када све зависи од њих самих, можда ће успети сада када им судбина буде и у рукама других.