Спорт

Био сам у продавници сећања: Због ретро дресова сам се гурао као да сам опет дете

Када шетате Минхеном током трајања Еура, по дресовима на улици са доста прецизности можете да погодите које су утакмице на програму
Био сам у продавници сећања: Због ретро дресова сам се гурао као да сам опет дете© RT Balkan / Nebojša Marković

Од репортера РТ Балкан Небојше Марковића на Европском првенству у Немачкој.

У суботу су на све стране били дресови Турске, у недељу Немачке и Шкотске, а већ у уторак могли сте да приметите и навијаче Хрватске.

Истина, било је и доста Данаца, који су раније дошли због утакмице у уторак, и поручили нам да ће Србија "паковати кофере".

Но, када зађете у Зендлингер штрасе, једну од улица која води за Маријенплацу, наићи ћете на продавницу фудбалских успомена. Тачније - ретро фудбалских дресова.

Баш ту сам морао да навратим и видим шта се нуди. Већ у самом излогу су стајали стари дресови Реал Мадрида и Олимпика из Марсеја.

"Ово је почело из мог хобија. Скупљао сам и куповао много старих дресова и решио сам пре пет година да отворим продавницу", рекао ми је млади власник локала који, као и готово сви Немци, не воли када камеру уперите у његовом смеру.

"До неких дресова уопште није лако доћи и права су реткост. Зато су неки у посебним витринама. Али неких клубова има много више, као дресова Барселоне, Милана, репрезентације Француске. Рецимо, дрес Србије никада нисмо имала, мада и нема овде много људи од којих бисмо могли да га купимо", објашњава ми власник.

Можда Србије нема, али за некога ко је "учио" да воли фудбал почетком 2000-их, ово место буди занимљива сећања.

И на култни наранџасти дрес Роме, дрес Јувентуса са старим грбом и логом "Фијата", па и 20 и кусур година касније препознатљиве гарнитуре Барселоне (са једном бордо штрафтом) и репрезентације Француске (из '98).

Цене се крећу од 30-35 евра за дечије величине дресова, па до 140 за поменути дрес Барсе и 160 за дрес Арсенала из 1996. године.

Рекордер је дуксерица Немачке, са препознатљивом штрафтом на грудима у бојама заставе, која "иде" чак до 250 евра.

Неки мало (не)обичнији дресови се могу наћи и за 50-60 евра, попут гарнитура репрезентација Ирана или Нигерије.

Цене је 75 евра за мало новији дрес Милана, док је добар део њих око 90-100 евра, као наранџасти дрес Валенсије или дресови Бајерна и Лидса с краја 20. века.

Уз то, бројни дресови на леђима имају презимена претходних власника, а не познатих фудбалера.

На спрату се налазе и тренерке, међу којима се издвајају Марсејева и Ливерпулова, ту су и дуксерице, шортсеви. Ма коме шта треба.

А ту је и носталгија. Прогураћу се опет међу клинце, само да нешто још видим...

image