Спорт

"Дан Д" за Србију у Минхену

Дошао је и тај дан – фудбалска репрезентација Србије игра против Данске одлучујући меч на овогодишњем Европском првенству (Минхен, 21.00)
"Дан Д" за Србију у МинхенуGetty © Christian Hofer / Stringer

Фудбалери Србије нису нам дали превише разлога за задовољство у претходних 180 и кусур минута фудбала у Немачкој, али и даље имају реалне шансе да се пласирају у нокаут фазу.

"Орлови" су на старту такмичења поражени од Енглеске минималним резултатом (1:0), а четири дана касније су поготком Луке Јовића у петом минуту надокнаде избегли пораз од Словеније – 1:1.

И пре почетка Еура било је јасно да ће дуел против Данске у трећој рунди одлучивати о проласку даље, али се селектор Драган Стојковић и наши фудбалери добрано потрудили да у њега уђу са најлошије позиције.

Србија није играла добар фудбал у прве две утакмице, штавише, вероватно је једна од репрезентација која је најмање показала на Европском првенству, иако ћете сасвим супротне изјаве чути на Пиксијевим конференцијама.

Али све би то могло да се промени током вечери у Минхену, где се од 21.00 састају Србија и Данска.

Наш национални тим тренутно заузима последње место у групи Ц са једним бодом, једним мање од Словеније и Данске, те би тријумф гарантовао пласман у осмину финала.

Победа над Данцим распршила би све сумње и ову генерацију уписала златним словима у историју српског фудбала. Њоме би национални тим сигурно изборио нокаут фазу такмичења и то би могао да учини са другог места.

Селектор је најавио неколико промена, па се тако у стартних 11 очекује Лазар Самарџић, док би Душан Влаховић могао да остане на клупи.

"Размишљамо о свим сегментима кад је наша формација у питању. Биће промена, али ако вам кажем једна, две или три, шта вам то значи", рекао је између осталог Пикси пред дуел.

"Утакмица се не игра 45 минута, треба размишљати ко ће почети, ко ће бити на клупи и шта ми треба да урадимо да имамо оружје на клупи, да приведемо меч како треба у нашу корист. Треба бити интелигентан по питању стартне позиције, али и клупе, јер и клупа је данас много важна."

Србија је изгубила од Данске у све три међусобне утакмице, а Стојковић сматра да је сада време за победу.

"Знали смо да је Енглеска важна утакмица, али сада је Данска најважнија. И добро је што играмо у 21 сат. Они играју чврсто, организовано, много се жртвују на терену. Три пута смо изгубили и сада је време да променимо историју. Пробаћемо све што је до нас да дођемо до победе."

Очекивани састав "орлова":

Рајковић – Вељковић, Миленковић, Павловић – Живковић, Лукић, Илић, Младеновић – Тадић, Самарџић – Митровић

Ако би Србија била друга, већ зна и ко би јој био противник у осмини финала – то је домаћин Немачка, која је завршила као првопласирана у групи А.

Шта ако буде нерешено?

Шансе да се "орлови" нађу међу 16 најбољих екипа на "старом континенту" постоје и ако у Минхену не буде било победника, па чак и ако се утакмица заврши најнепопуларнијим резултатом – 0:0.

Комплетним калкулацијама бавили смо се у посебном тексту, али су након пораза Албаније од Шпаније и ремија Хрватске и Италије, испуњена почетна два услова да можемо да се надамо проласку даље и ако ремизирамо на "Алијанц арени".

Трећи критеријум да би Србија завршила као трећа у својој групи, јесте да Словенија изгуби од Енглеске са најмање два гола разлике. Та утакмица игра се у истом термину у Келну.

Ако "горди албион" буде успешнији само за један гол, онда у рачуницу поново улази број постигнутих голова (Словенци тренутно имају један више од Србије), а за њима и дисциплински поени (број жутих и црвених картона).

Онда би нам, као и логично у сваком случају, одговарао и нерешен исход са већим бројем голова.

Последњи делови слагалице су они из групе Ф, у којој се Грузија и Чешка боре за треће место, иза неприкосновене Португалије и Турске.

Грузини не би смели, а не би ни требало да победе Португалце ако гледамо квалитет, иако су вероватно и најпријатније изненађење овог Еура.

Тренутно имају само бод и гол-разлику "минус два", што је слабије од Србије.

Чешка би, са друге стране, могла да се нада да ће ући у одабрано друштво трећепласираних и ремијем против Турака у последњем мечу групне фазе.

Чеси су такође на једном боду, али гол-разликом "минус један", само са поготком више од Србије (2:3). Зато ће Пикси и момци навијати за Турску, чија нам је победа неопходна у среду увече.

Ако се то већ и догоди и ако се поклопе сви наведени резултати, Србија би ишла у нокаут фазу са треће позиције и то на Португалију или победника Е групе (у којој све четири селекције – Румунија, Белгија, Словачка и Украјина – имају по три бода пред мечеве последње рунде).

Већ смо рекли да би тријумф над Данском распршио све ове могућности и лансирао нас до меча са Немцима и време је да нас једном и фудбалери обрадују и врате за безрезервну подршку коју добијају, иако то често не заслужују.

"Орлови", полетите до нокаут фазе!

Standings provided by Sofascore
image