Пикси након елиминације: Нисмо били врећа за ударање, одлучио је један гол

Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси, након елиминације са Европског првенства изјавио је да су осећања помешана, као и да су српски играчи дали све од себе да прођу даље, али да је остварен неуспех

Србија је одиграла нерешено без постигнутог гола са Данском, чиме је освојила други бод у групној фази.

То није било довољно за пласман у наредну фазу такмичења, пошто су "орлови" у Групи Ц заузели тек четврто место.

Иако је учествовала први пут на шампионату Европе још од 2000. године, утисак је да је Србија могла и морала више на Европском првенству у Немачкој.

Након меча, селектор Драган Стојковић Пикси је 

"Мало су осећања помешана. Жао ми је што нисмо направили мали корак да одемо даље, а са друге стране сам поносан на момке. Нема разлога да се глава сакрива у песак, напротив. Истрчали су километре и километре и дали све од себе. Био је тежак меч, 50-50 по свим параметрима. Данци су били свесни да их реми води даље. Учинили смо све да оставимо добар утисак, нико нам се није смејао, вређао, надиграо и победио. Одиграли смо добро са Енглезима, мислим да смо ту заслужили више од пораза. После су мечеви били специфични и тешки, сваки на свој начин", први су утисци Пиксија након меча.

Говорио је селектор Србије о значају једног гола, који није постигнут.

"Вечерас је било изузетно такмичарски, играло се на резултат, на само један гол. Знао сам да неће имати пуно шанси, сигурно не као против Словенаца, тражио се један гол да сместимо у мрежу противника. Идемо даље, честитке момцима за залагање, борбеност, трчање. Похвалио бих и то да смо поправили дефанзивни блок, много смо радили на томе и задовољан сам како смо напредовали у томе", додао је Пикси.

"Резултатски је сигурно разочарање, али није то смак света. Не треба тако гледати. Показали смо добро лице, нисмо се брукали и то сви могу да потврде. Ово је велики успех за српски фудбал, само такмичење након 24 године. Момци су дали све од себе, покушавали су, хтели и желели. Јесте разочарање због резултатског неуспеха, али не можемо да кажемо да је све било лоше, да ништа није ваљало и слично."

Селектор Стојковић упоредио је наступ у Немачкој, са оним на Светском првенству у Катару.

"У поређењу са Катару, имали смо далеко бољу здравствену ситуацију. Свесни смо били чињенице да играмо турнир где је свака утакмица важна, да морате да освежавате екипу са пар играча. Није се могло играти са истим тимом из меча у меч. Видим да су то радили и други тренери и то су нормалне ствари у фудбалу. Сваки играч је дошао овде да игра, нико нема загарантовано место у тиму."

Изјавио је Пикси да су нијансе одлучивале у Групи Ц.

"Данска и Словенија иду даље са три ремија, односно без победе. Ако погледамо гол разлику, Енглези имају један гол више дат, него примљен. Цео турнир је за анализу, играчи имају похвалу за понашање, више од 25 дана бити заједно, у режиму живота који није баш нормалан, без инцидента и ружних речи, то је велики успех за нас и тако треба један тим да се понаша. У интересу свих нас је да се одржи позитивна атмосфера и да се извуче шта би могло и морало да буде боље. Жао ми је што нисмо направили мали корак, али нисмо били врећа за ударање", објаснио је Пикси.

Додао је селектор "орлова" да су његови момци имали фантастичну подршку на првенству у Немачкој.

"Навијачи и медији су били фантазија. Сетите се пре Европског првенства да су сви говорили да нећемо имати подршку. Људи у Србији воле фудбал, своје играче и сваки навијач је заслужио похвалу. То је импресивно и чини нас поносним. Разочаран сам резултатом, али нема ни трунке разлога да се стидите нечега или да тражите алиби за нешто. Покушали смо и урадили све што смо могли. Један гол је увек много важан, не два, само један, али вечерас није дошао и то је то", закључио је Стојковић.