Спорт

Очекују нас велике промене у Евролиги - још клубова добија A лиценцу, уводи се "селери кеп"?

Кошаркашка Евролига ће од сезоне 2025/26 имати 20 уместо 18 клубова, још два или три клуба ће добити А лиценцу, а биће уведен и "селери кеп" односно максимална сума новца које клуб може да потроши на плате играча и тренера у једној сезони, објавио је грчки дневник "Газета"
Очекују нас велике промене у Евролиги - још клубова добија A лиценцу, уводи се "селери кеп"?Getty © Sebastian Widmann/Euroleague

Грчки дневник тврди да је ово последња сезона са 18 клубова од којих су 13 власници лиценци.
Од следеће сезоне учесвоваће 20 клубова, а додаје се да ће лиценцу имати 15 или 16 клубова.

Тренутно лиценце имају Реал, Барселона, Басконија, Ефес, Фенербахче, Олимпијакос, Панатинаикос, Жалгирис, Макаби, Милано, Бајерн и Асвел, као и московски ЦСКА, који је до даљег суспендован због војног сукоба у Украјини.

Не помиње се која би два или три клуба још могла да добију дугорочне лиценце за учешће у елитном такмичењу.

"Газета" истиче да се разматра и промена система такмичења, мада остаје отворена могућност да се и даље игра регуларни ток као до сад, само што би уместо досадашња 34 кола било играно 38 рунди.

Друга опција је да се клубови по угледу на НБА лигу поделе у две дивизије са по 10 клубова, па да се број утакмица у регуларном току не повећава.

Такође, планира се да се "селери кеп" постави на 12 милиона евра по сезони, колико смеју укупно да буду плате играча и тренера.

Поред тога, биће постављен и услов за минималан буџет, који неће смети да буде мањи од седам милиона евра.

"Газета" истиче да су ово за сад само идеје челника Евролиге, а да ће у наредном периоду бити разговора са клубовима о имплементацији промена у такмичењу од следеће сезоне.

image