Спорт

Најмлађи, најстарији, спринтери и маратонци - Европско првенство у Немачкој обара рекорде

Завршена је прва фаза такмичења на Европском првенству у Немачкој и познато је 16 селекција које ће се борити у осмини финала. Већ је одиграно 36 мечева на турниру, а постављена је и неколицина рекорда континенталних шампионата
Најмлађи, најстарији, спринтери и маратонци - Европско првенство у Немачкој обара рекордеGetty © Catherine Ivill - AMA

Прва фаза Европског првенства у Немачкој донела је велика узбуђења, неколико сензација, али и бројне рекорде, који ће тешко у скорије време бити надмашени.

Нажалост, репрезентација Србије једна је од осам које су завршиле учешће на шампионату Старог континента, али макар ћемо завршницу турнира пратити са мање нервирања и стреса.

На шампионату у Немачкој видели смо најмлађег и најстаријег играча у историји шампионата, најстаријег стрелца од када се игра шампионат Европе, али и најбржи погодак на свим турнирима од 1960. године.

Али, кренимо редом...

Без старца нема ударца, али расту и неки нови клинци

Сада већ легендарни дефанзивац Португалије Пепе почео је меч првог кола против Чешке и тако постао најстарији играч који је икада заиграо утакмицу на европском шампионату.

С друге стране, Шпанац Ламин Јамал постао је најмлађи играч у историји на континенталним шампионатима - крилни нападач Барселоне заиграо је против Хрватске са само 16 година и 338 дана.

Истовремено, Лука Модрић је поготком против Италије постао најстарији стрелац у историји првенстава са 38 година и 289 дана.

Нажалост по везисту Реала, Хрватска је примила погодак у финишу меча са Италијом и тако остала без пласмана међу 16 најбољих селекција на турниру.

Модрић је можда одиграо свој последњи меч у националном тиму - 178. у каријери.

Прилику да оборе Модрићев рекорд у Немачкој ће имати Португалци - поменути Пепе, али и Кристијано Роналдо, којем би то био један од ретких достигнућа који му недостају у европским фудбалским оквирима.

Није све у брзини, има нешто и у километражи

На турниру у Немачкој виђен је и најбржи погодак у историји шампионата, а постигао га је Албанац Недим Бајрами.

Нападач албанског тима већ у 23. секунди меча против Италије затресао је мрежу Ђанлуиђија Донаруме, али је то на крају слаба утеха за екипу Бразилца Силвиња, која је завршила такмичење већ после групне фазе.

Изузетно брз је био и Бењамин Шешко - словеначки напад остварио је највећу брзину од свих играча на турниру.

Голгетер Лајпцига забележио је спринт од 35,9 километара на сат, што је сигурно његовој селекцији помогло да се без пораза у групној фази такмичења (три ремија) домогне осмине финала.

Аустрија је једно од изненађења турнира, пошто је тим Ралфа Рангника освојио прво место у групи, испред Француске, Холандије и Пољске.

Аустријанци су одушевили стилом игре, који се базира на много трчања (укупно претрчаних 344,13 км) - четврти су на тој листи иза Италије (357,74 км), Шпаније (353,15 км) и Немачке (344,43 км).

У асустријском тиму предњачили су везисти Сајвалд и Сабицер, који су заједно истрчали више од 65 километара на турниру.

У суботу се наставља такмичење првим утакмицама осмине финала.

image