Спорт

Срамни Швајцарци и Новаков "чудесни" опоравак

Најбољи тенисер свих времена, иако би баш они о којима говори овај текст волели да је реалност нешто другачија, вратио се на терен после повреде колена и то је најбоља вест за све љубитеље "белог спорта"
Срамни Швајцарци и Новаков "чудесни" опоравакGetty © Sean M. Haffey

Новак Ђоковић је само 27 дана после операције колена закорачио на траву Централног терена на Вимблдону и у првом колу рутински изашао на крај са Витом Копривом – 6:1, 6:2, 6:2.

Подсетимо, Ђоковић је био приморан да се повуче са Ролан Гароса прошлог месеца због повреде медијалног менискуса, након чега је оперисан у Паризу.

Други пут у каријери је морао "под нож", али овога пута је ситуација била много другачија него 2017. године, када је дуго одсуствовао после захвата на лакту десне руке.

"Ситуације су другачије из простог разлога јер је другачији део тела", почео је Ђоковић у разговору са српским медијима у Лондону.

"Опречна су и различита мишљења била када је у питању била повреда лакта, док су за колено сви ортопеди, хирурзи, доктори опште медицине, сви људи које сам контактирао или моји људи из тима који их је било много и које су контактирали тих четири, пет сати, апсолутно са свих страна света су сви били сагласни са тим да треба да се оперише и извади тај део менискуса."

Од тренутка када је објављено да је операција прошла успешно, навијачи, али и новинари, почели су да лицитирају када би Србин могао да се врати на терен јер је одавно познато да ове сезоне има два велика циља – титулу на Вимблдону и злато на Олимпијским играма.

"Управо због те јединствености свих доктора и њихове сагласности сам се одлучио брзо за тај корак. Корак који јесте инвазиван третман, хируршка интервенција коју зову артроскопском где се улази са инструментима, али је штета током те интервенције много мања, него што је била за лакат."

Освајач 24 гренд слем трофеја је по доласку у Енглеску истакао да му је у старту циљ био наступ на Вимблдону, иако су многи мислили да је то немогуће. Многи, који нису из света медицине, нити су упознати са спортским повредама попут ове коју је задобио.

Готово сви стручњаци били су сагласни у оцени да ће се Новак брзо вратити на терен јер су артроскопски захвати на менискусу поприлично рутински и да спортисти одмах крећу са опоравком и тренингом.

Ипак, има и оних који сумњају да је могуће наступати на врхунском нивоу, трчати и радити шпаге на најбржој тениској подлози, мање од месец дана пошто сте били на операционом столу.

Најгласније и, можемо слободно рећи, најбесмисленије сумње стигле су из Швајцарске, земље која је дала Роџера Федерера – једног од највећих Ђоковићевих ривала.

Како преноси "Дојче Веле", швајцарски "Ноје Цирхе цајтунг" објавио је текст под насловом: "Чудесно излечење Новака Ђоковића – сада и Србија има колено нације". Одмах на почетку текста поставља се питање: "Да ли је заиста имао операцију или је цела ствар била само блеф?"

У тексту је направљено поређење управо са Федерером, који је недавно завршио професионалну каријеру, али последњих година није био на препознатљивом нивоу, баш због повреде колена.

"Операције колена су деликатне за тенисере, то је познато не само у Швајцарској. Роџер Федерер је 2020. повредио менискус док је купао своје ћерке, дан након пораза у полуфиналу од Ђоковића. Морао је на операцију. Био је то почетак краја његове велике каријере", стоји у тексту швајцарског листа, уз подсећање да је Новак на Ролан Гаросу одустао пред четвртфинални сусрет против Каспера Руда.

"Дан касније, речено је да је био подвргнут операцији менискуса у Паризу".

И лаицима је потпуно јасно да опоравак зависи од тежине повреде, али и начина на који се одређени проблем третира, у овом случају оперише. И нема ништа "чудесно" у томе – потврдили су и они много ученији од нас.

У нашој анализи Милан Илић, доктор у кошаркашком клубу Партизан и специјалиста за опоравак са дугогодишњом праксом физикалне терапије, већ тада је наговестио да би српски ас могао да заигра на Вимблдону и дао нам сопствени пример санирања идентичне повреде.

"Фудбалер Валериј Божинов, који је играо за Партизан, од такве повреде се код мене опоравио за седам дана, а после 10 је играо у утакмици Серије А", навео је Илић за РТ Балкан.

Одлика малих и завидних је да сумњају у повреде врхунских спортиста, иако је "Ноје Цирхе цајтунг" дао и позитиван пример брзог опоравка од операције колена. Пазите сад – реч је о Швајцарцу.

"Швајцарска се радо сећа 'колена нације': Пирмин Цурбриген повредио је менискус на скијању у Кицбилу 1985. године и морао је да буде подвргнут операцији. Уочи Светског првенства у Бормију његов опоравак постао је трка с временом", подсећају Швајцарци.

"У то је време је цела земља навијала за човека из Валеа. И Цурбриген је успео. Вратио се на стазу на време за почетак Светског првенства и освојио злато у спусту и комбинацији у Бормију, као и сребро у велеслалому. Када је возио спуст пред телевизорима је седело 1,7 милиона гледалаца. То је и даље рекордна гледаност за швајцарску телевизију када је реч о неком спортском догађају."

Да ли је Новак уопште оперисан?

Позитиван тон, ипак, брзо је утихнуо.

Швајцарци су навели да је "сумње подгрејао Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије, који је локалним медијима рекао да је разговарао с Ђоковићевим стрицем Гораном и да му је он рекао да Ђоковић није био на операцији".

Настављено је у истом ритму поређењем које је, у најмању руку, нетачно.

"Скијање је мање стресно за колена од тениса, са својим наглим променама смера и много кочења и стартовања", пише швајцарски лист.

"Ђоковић несумњиво има изузетне мишиће, што му је сада можда помогло. Ипак, последњих дана у Вимблдону су се појавиле сумње да ли је Србин заиста оперисан."

Сумње се нису појавиле, треба то јасно рећи, има их само код оних који и даље покушавају да пронађу мрљу у каријери једног од највећих спортиста свих времена.

Човека који је већ ушао међу бесмртнике.

image