Спорт

Ђоковић је покретна ризница језика: Волео бих да научим руски, то ми је велика жеља

Познато је да је најбољи тенисер свих времена полиглота и сада жели да обогати велику ризницу новим језиком
Ђоковић је покретна ризница језика: Волео бих да научим руски, то ми је велика жељаGetty © Adam Pretty

Новак Ђоковић говори неколико језика, између осталих енглески, француски и италијански, али жели да научи још неке.

Ђоковић је тренутно на Вимблдону, где је у првом колу савладао Вита Коприву резултатом 6:1, 6:2, 6:2, након чега је открио да би желео да научи и руски језик.

"Волео бих да научим руски језик и надам се да ће ми доћи мало брже с обзиром на словенске корене између нашег и њиховог језика", рекао је Ђоковић у разговору са српским новинарима.

"То ми је велика жеља. За кинески, за те језике даљег истока, и то би волео, али је можда сад то нереално јер су то језици који мало више времена захтевају и мораш мало више да се посветиш томе."

Открио је и како је заволео језике.

"Одувек сам волео језике од малих ногу и тенис је спорт који захтева константно путовање и да си посвећен њему. Чак и у јуниорским годинама има много турнира у различитим деловима света."

"Ми из Србије нисмо имали пуно прилике да играмо турнире који су на жељеном нивоу у тим јуниорским категоријама код нас у региону па смо морали да путујемо широм Европе, Америке,  Блиског истока... Онда си приморан да научиш барем енглески, који сам имао у школи. Имао сам и немачки и ту сам имао неку базу. Онда сам и живео одређени период између 12. и 16. године код Никија Пилића у Немачкој и онда сам ту и пропричао немачки."

Зна и неке речи кинеског јер има велику базу навијача у тој земљи.

"Имам тенденцију да учим језике и некако мислим да што више језика знаш више вредиш и више поштовања указујеш, а и добијаш од људи који долазе из те земље из те регије у којој се прича тај језик. Некако човек када направи тај напор и потруди се да бар неколико фраза у том језику научи када посећује ту земљу."

На друштвеним мрежама има много снимака на којима се види одушевљење кинеских навијача када им се обрати на њиховом језику.

"Мислим да је то један исказ поштовања и уважавање културе и традиције земље у којој гостујеш. Са тим приступом одрастао и васпитаван сам и увек сам имао жељу и вољу да учим језике."

Ипак, поред српског, течно говори енглески и италијански.

"Енглески је најзаступљенији и најкоришћенији језик универзално и италијански исто тако кроз рад и сарадњу са људима који су из Италије, који су ми били тениски тренери, кондициони тренери, менаџери. У једном тренутку сам био окружен Италијанима и увек ми се допадао тај језик", закључио је Ђоковић.

image