Спорт

Новак о провокаторима са трибина: Занимљиво је да, кад их погледам – само спусте главу

Велике је "ратове" Новак Ђоковић током каријере водио са неваспитаним навијачима и провокаторима са трибина, можда и веће него оне на терену
Новак о провокаторима са трибина: Занимљиво је да, кад их погледам – само спусте главу© Shi Tang / Contributor

Најбољи тенисер свих времена често је имао неправедан третман код навијача и постоји неколико место на којима готово увек буде жртва провокација некога од присутних гледалаца.

Једно такво место свакако је Лондон, без обзира на чињеницу што је Новак чак седам пута освајао најпрестижније такмичење на свету – Вимблдон.

То не спречава тамошње навијаче да га прозивају и критикују, па се једна таква ситуација догодила и током дуела против Џејкоба Фернлија, анонимног Британца који је пружио јак отпор светском "броју два".

"Није хтео да ме погледа када сам му се обратио, гледао је у телефон", почео је Ђоковић.

"Мени се готово сваки меч дешавају ситуације које су непожељне. У 95 посто случајева ја то толеришем."

Истакао је да нема проблем са страственим навијачима, докле год су фер према играчима.

"То је нешто што је сасвим нормално. Људи су ту, платили су карту, страствени су, желе да противник победи, ти испаднеш... То је ствар личног избора и њихово право. Међутим, кад неко пређе линију спортског понашања – ја реагујем. Такав сам цео живот и бићу до краја каријере. Нећу дозволити да ме неко провоцира, понижава и омаловажава. Свакога ћу да погледам у очи и мирно спавам."

Ипак, нису сви тако храбри када стигне одговор.

"Када се некоме супротставим, занимљиво је како велика већина, готово сви, само спусте главу. Свако је храбар када није пажња на њему или њој", закључио је Ђоковић.

Новак ће наредни меч играти у Лондону играти против Алексеја Попирина у суботу у оквиру трећег кола.

image