Спорт

Шпанија, Грчка и Бразил иду на Игре - Хрвати остали без олимпијског сна

Кошаркашке репрезентације Шпаније, Грчке и Бразила обезбедиле су пласман на Олимпијске игре у Паризу, пошто су тријумфовали на својим квалификационим турнирима
Шпанија, Грчка и Бразил иду на Игре - Хрвати остали без олимпијског снаGetty © Borja B. Hojas / Contributor

И док је Литванија сензационално изгубила од Порторика, који ће тако играти у групи у којој је Србија, на преосталим квалификационим турнирима није било таквих изненађења.

Шпанија је у финалу квалификација у Валенсији победила Бахаме 86:78 и спречила неуспех.

Најефикаснији код победника био је Лоренцо Браун са 18 поена и четири скока. Вили Ернагомез је имао са 15 поена и седам скокова. У редовима Бахама истакао се Бади Хилд са 19 поена и шест скокова. Деандре Ејтон је забележио 17 поена и 14 скокова.

Шпанија ће на Играма играти у групи А са Аустралијом, Канадом и Грчком. Управо је Грчка била победник другог квалификационог турнира.

Они су у Пиреју у финалу савладали Хрватску 80:69. Најефикаснији код Грка био је Јанис Адетокунбо са 23 поена и осам скокова. Јоргос Папајанис је постигао 19 поена, а Ник Калатес је забележио 14 поена, пет скокова и 11 асистенција.

У редовима Хрватске истакао се Ивица Зубац са 19 поена и 12 скокова, међутим то није било довољно.

Што се тиче последњег турнира квалификација, Бразил је у Риги савладао домаћу Летонију 94:69 и пласирао се у групу Б, где су још и Француска, Немачка и Јапан.

Најефикаснији у тиму Аца Петровића био је кошаркаш Партизана Бруно Кабокло са 21 поеном и четири скока. Леонардо Мендл је забележио 20 поена и девет скокова. У редовима Летоније истакао се Ришард Ломаш са 15 поена и пет скокова.

Олимпијске игре одржавају се од 26. јула до 11. августа.

image