Драматично упозорење легендарног Бијелсе: Фудбал је све мање атрактиван, једном ће доћи крај

Један од најпознатијих и најутицајнијих тренера у историји фудбала изнео предвиђање у којем нема ни трунке оптимизма за будућност овог екстремно популарног спорта

Марсело Бијелса, селектор фудбалске репрезентације Уругваја и човек на којег се угледао готово сваки модеран тренер, истакао је да ће фудбал постати све сиромашнији и да ће бити све мање играча и игре која заслужује да буде гледана.

Бијелса је након пласмана у полуфинале Копа Америке говорио о будућности спорта који трпи због, како каже, вештачког повећања гледаности који је ту да замаскира мањак квалитета.

"Фудбал има све више и више гледалаца, али постаје све мање и мање атрактиван. Оно што је направило ову игру најбољом на свету више није најважније. А, онда ће тај процес бити завршен", почео је Бијелса.

"Без обзира на то колико људи гледа фудбал, ако не обезбедите да је то што људи гледају нешто задовољавајуће, онда ће једина корист бити пословна."

Додаје да ће убудуће бити све мање играча због којих ће публика долази на стадионе.

"То је зато што бизнис интересује само то колико људи гледа. Ипак, за неколико година, биће мање играча који заслужују да буду гледани и онда ће сви мање уживати у игри коју ће играти и ово тренутно, вештачко повећање гледаности биће готово."

Годинама се говори да фудбал – и генерално спорт – треба прилагодити новијим генерацијама које не желе дуго да се задржавају на одређеном садржају.

"Фудбал није само пет минута 'хајлајтса', најзанимљивијих делова утакмице. Фудбал је много више од тога, то је културни израз, начин идентификације. Можда има Уругвајаца који само гледају најзанимљивије детаље утакмица репрезентације, али то нема везе са суштином због које се популација заљубила у фудбал, најзначајнији знак идентификације који људи имају."

У даху је наставио да је баш та магична игра са лоптом одувек припадала оним нај

"Сиромашни имају веома мало средстава да купе оно што их чини срећним. Фудбал је бити слободан. Једна од малобројних ствари које најсиромашнији могу да имају."

Завршио је поруком која би требало да буде отрежњујућа за све фудбалске функционере.

"Мислим да би требало да игноришемо сценарио који нам предлажу, где ће контроверза, оптужба, утврђивање ко је крив, постати опсесија која погоршава атмосферу у којој би фудбал требало да буде игран", закључио је Бијелса.

Уругвај ће у полуфиналу континенталног шампионата играти против Колумбије, док се у другом мечу састају Аргентина и Канада.