Спорт

Борба за другог финалисту Еура: Ко ће на мегдан Шпанији – Енглеска или Холандија?

Фудбалске репрезентације Холандије и Енглеске играју од 21 час у Дортмунду у полуфиналу Европског првенства
Борба за другог финалисту Еура: Ко ће на мегдан Шпанији – Енглеска или Холандија?Getty © UEFA Photo / Contributor

Енглези су групну фазу континенталног шампионата завршили на првом месту на табели са пет бодова.

"Горди албион" је у групи Ц прво победио прво Србију (1:0), а потом забележио два ремија против Данске (1:1), односно Словеније (0:0).

Екипа Гарета Саутгејта је бледо одиграла читав турнир, па је тако у осмини финала елиминисала Словачку после драме и продужетака, резултат је био 2:1, док је до полуфинала стигла тријумфом над Швајцарском након бољег извођења једанаестераца (5:3, 1:1).

Репрезентација Енглеске је најбољи резултат на континенталним шампионатима остварила пре три године када је у финалу, на лондонском "Вемблију", после пенала поражена од Италије (3:2, 1:1).

Фудбалери Холандије су групну фазу завршили на трећем месту са четири бода и као једна од четири најбоље трећепласиране селекције дошла до нокаут рунде.

Тим Роналда Кумана је у првом колу групе Д победио Пољску (2:1), а затим је одиграла без голова са Француском. "Лале" су у трећем колу поражене од Аустрије 3:2.

Холандски фудбалери су потом у осмини финала надиграли Румунију (3:0), а онда су у четвртфиналу били бољи од Турске (2:1).

Холандија зна како се осваја Европа, 1988. године златна генерација предвођена Марком ван Бастеном, Рудом Гулитом, и Франком Рајкардом победила је у финалу Совјетски Савез 2:0.

Биће ово 23. међусобни дуел две селекције које имају малтене изједначен учинак – Холандија је победила на седам, Енглеска на шест дуела, док је девет мечева завршено нерешеним резултатом.

Немац Феликс Цвајер биће главни судија на мечу између Холандије и Енглеске. Његови помоћници биће сународници Стефан Луп и Марко Ахмилер, док је УЕФА за четвртог судију одредила Данијела Зиберта. У ВАР соби биће такође Немци Бастијан Данкерт, Кристијан Дингерт и Марко Фриц.

Победник меча Холандија – Енглеска играће у финалу Европског шампионата против Шпаније, која је у првом полуфиналу савладала Француску резултатом 2:1.

Финале је на програму у недељу од 21 сат у Берлину.

image